ZA UBRZANO ODVIJANJE CARINSKE I DRUGE PROCEDURE

CEFTA od danas otvara zelene koridore na pojedinim graničnim prelazima

Granični prelazi i zelene trake u okviru ovog sistema otvoreni su za sve vrste robe, dok je za proizvode koji imaju poseban humanitarni značaj uspostavljen dodatni režim prethodne najave, koji obezbeđuje poseban prioritet na graničnim prelazima duž zelenih koridora
1258 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija

Primjena sistema zelenih koridora na određenim graničnim prelazima u okviru CEFTA regiona počinje od danas, a kada ispune propisane tehničke uslova, u ovaj sistem biće uključeni i drugi prelazi, objavila je Privredna komora Srbije (PKS).

Sistem zelenih koridora uspostavlja se kako bi se olakšao promet i trgovina robom u regionu, u uslovima znatno usporenog transporta zbog dodatnih mjera zaštite granica i stanovništva od pandemije koronavirusa, objavila je PKS na svom sajtu.

Zeleni koridori predstavljaju sistem graničnih prelaza pod posebnim režimom, na kojima će se carinske i druge procedure odvijati ubrzano.

Granični prelazi u ovom režimu otvoreni su 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, a u Srbiji će u ovom režimu raditi prelazi Sremska Rača, Preševo, Gostun i Merdare.

Granični prelazi i zelene trake u okviru ovog sistema otvoreni su za sve vrste robe, dok je za proizvode koji imaju poseban humanitarni značaj uspostavljen dodatni režim prethodne najave, koji obezbeđuje poseban prioritet na graničnim prelazima duž zelenih koridora.

U ovaj režim uvršteni su pojedini proizvodi namenjeni ishrani ljudi i životinja, kao i lekovi, medicinska i zaštitna oprema, neophodni u suzbijanju i zaštiti stanovništva od epidemije korona virusa.

CEFTA strane su na predlog CEFTA sekretarijata usvojile listu osnovnih proizvoda koji će se zelenim koridorima kretati bez zadržavanja.

Кako bi se osigurao nesmetan prolazak proizvoda na ovoj listi, CEFTA sekretarijat je unapredio sistem elektronske razmene podataka (SEED) izmedju carinskih uprava i drugih graničnih službi.

Podsjeća se da je predsednik PKS i Кomorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Marko Čadež uputio je krajem marta apel predsjednici Evropske komisije, Ursuli von der Lajen, da se Zapadni Balkan uključi u tzv. sistem "zelenih koridora" EU, koji olakšava i ubrzava transport robe.

Preporučujemo za Vas