Nova anti-Bregzit partija u Velikoj Britaniji: Iinspirisani politikom Makrona

Nova stranka direktno je inspirisana Republikom u pokretu koju je osnovao aktuelni francuski predsjednik Emanuel Makron
0 komentar(a)
Renew, Obnova, Foto: Reuters
Renew, Obnova, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2018. 17:01h

Nova britanska politička partija protiv Bregzita "Renew" (Obnova) inspirisana partijom "Republika u pokretu" francuskog predsjednika Emanuela Makrona pokrenula je danas svoju zvaničnu kampanju. Nova stranka najavljuje kao svoju namjeru da preinači Bregzit i oživi britansku politiku centra, računajući na javno mnjenje koje se smatra malo naklonjenijim ostanku u Evropskoj uniji. "Potrreba za novom strankom je ogromna", rekao je jedan od troje vođa partije Džejms Klark na konferenciji za novinare. Vladajuća konzervativna stranka i laburistička opozicija obavezale su se da će poštovati rezultate referenduma od 23. juna 2016. na kome se 52 odsto glasača opredelilo za izlazak Britanije iz EU. Treća britanska stranka, proevropska Liberalnodemokratska partija, nije uspjela da iskoristi antibregzitovsko raspoloženje jednog dijela stanovništva. Renew želi da bude pokretač za osobe koje se osjećaju da nemaju političku pripadnost i koje se osjećaju napuštene, rekao je Džejms Klark.

Partija je danas pokrenula kampanju da pokuša da spriječi Bregzit tako što će ubijediti poslanike da blokiraju svaki sporazum o izlasku iz EU koji premijerka Tereza Mej postigne. Nova stranka direktno je inspirisana Republikom u pokretu koju je osnovao aktuelni francuski predsjednik Emanuel Makron. "Nema formalne veze između partija Rinju i Republike u pokretu ali ono što pokušavamo da ostvarimo nije mnogo daleko od onog što je Makron ostvario u Francuskoj", rekao je Klark za Frans pres. On je dodao da je Makron pokazao da je moguće uraditi nešto izvanredno za malo vremena i rekao da žele da se smatraju različitim od tradicionalnih političkih stranaka. Renew, koji nije ni na ljevici ni na decnici, želi da se utemelji u praznini u centru britanske politike. Da bi ustanovila program partija Rinju je u februaru organizovala veliku akciju od vrata do vrata da bi ispitala raspoloženje na terenu.

Partiju je osnovao finansijer Kris Koglan prije opštih izbora u junu 2017. godine, kada se prijavio kao nezavisni kandidat na anti-Bregzit programu u južnom dijelu Londona. Osvojio je četvrto mjesto sa 1.234 glasa. Ovo je jedna od inicijativa za EU koje su se nedavno pojavile u Velikoj Britaniji oslanjajući se na neizvjesnostima oko Bregzita i u nastojanju da pokušaju da preokrenu proces izlaska iz Evropske unije. Britanija treba formalno da izađe iz EU 29. marta 2019. godine. Od posljednjih izbora ankete pokazuju rastuću podršku javnog mnjenja za ostanak u EU ali ne i radikalni preokret mišljenja.

Bonus video: