Na poljskoj ambasadi u Tel Avivu osvanuli kukasti krstovi, policija kaže da traži osumnjičene

U Holokaustu je ubijeno šest miliona Jevreja, a mnogi su bili poljski Jevreji, podsjećaju mediji. Neki od najvećih koncentracionih logora, uključujući Aušvic i Belzec, bili su na teritoriji Poljske koja je bila pod okupacijom Njemačke
56 pregleda 0 komentar(a)
Poljska ambasada, Tal Aviv, Foto: Screenshot (YouTube)
Poljska ambasada, Tal Aviv, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 19.02.2018. 20:17h

Izraelska policija saopštila je da je povela istragu i da "traži osumnjičene za umiješanost" u incident sa uvredljivim porukama i kukastim krstovima ispisanim na ambasadi Poljske u Tel Avivu.

Kukasti krstovi i riječi "poljski" i "ubica", uz još neke druge nepristojne poruke ispisani su na ulazu u ambasadu Poljske u Tel Avivu tokom vikenda, nakon što je poljski premijer sugerisao da je bilo "jevrejskih počinilaca" u Holokaustu u Drugom svjetskom ratu.

Vjeruje se da je to posljedica neslaganja poljskih i izraelskih zvaničnika o nedavno usvojenom Zakonu o institutu pamćenja naroda kojim se predviđaju kazne od novčanih do zatvorskih za sugestije da Poljska nosi odgovornost za zločine koje je počinila nacistička Njemačka u Drugom svjetskom ratu.

U Holokaustu je ubijeno šest miliona Jevreja, a mnogi su bili poljski Jevreji, podsjećaju mediji. Neki od najvećih koncentracionih logora, uključujući Aušvic i Belzec, bili su na teritoriji Poljske koja je bila pod okupacijom Njemačke.

Nacisti su kontrolisali te logore i nije bilo kolaboracione vlade u Varšavi za vrijeme tog rata.

Izjava premijera Poljske Mateuša Moravjeckog je oštro osuđena u Izraelu i označena antisemitskom, a njegova portparolka je kasnije odgovorila da on nije namjeravao da krivi jevrejske žrtve za genocid koji je počinila nacistička Njemačka.

To su nove reakcije na sporni zakon koji je potpisao predsjednik Poljske Andžej Duda, ali ga je uputio u Ustavni sud na razmatranje.

Za uvredljive poruke i kukaste krstove na ogradi poljske ambasade u Tel Avivu niko nije preuzeo odgovornost, prenijeli su izraelski mediji.

Moravjecki je u želji da spor ublaži, objašnjavajući u Minhenu na forumu o bezbjednosti u subotu da neće biti krivične odgovornosti po izmijenjenom Zakonu o institutu pamćenja naroda za svjedočenja o pojedinačnim zločinima Poljaka prema Jevrejima, nehotice je samo dolio ulje u vatru kada je kazao da je počinilaca bilo i među Poljacima, samim Jevrejima, Ukrajincima, Rusima, ne samo Njemcima.

U Izraelu je ta izjava dočekana na nož kao pokušaj Moravjeckog da baci krivicu za Holokaust i na same žrtve, Jevreje a izraelski premijer Benjamin Netanjahu protestovao je u nedjelju protiv takvih izjava u telefonskom razgovoru sa Moravjeckim.

"Vaše izjave su neprihvatljive i nema osnova da se uporđjuje ponašanje Poljaka i Jevreja tokom Holkausta", kazao je Netanjahu Moravjeckom, javljaju poljski mediji.

Moravjecki je nakon razgovora sa izraelskim premijerom na Tviteru poručio da je nužan dijalog o najmučnijim stranicama istorije jer je među svim narodima žrtvama u okupiranoj Evropi tokom Drugog svjetskog rata bilo ljudi koji su iskazali najveće milosrđe, ali i onih koji su pokazali najmračniju stranu ljudske prirode u kolaboraciji sa njemačkim nacistima.

Vladajuća poljska stranka Pravo i Pravda poručila je da izvinjenja neće biti, jer kako je kazala portparol stranke Beata Mazurek, premijer je u Minhenu samo kazao istinu.

"Premijer Moravjecki je rekao istinu koju je izraelskoj strani teško da prihvati. Ne poričemo da je bilo pojedinačne saradnje sa okupatorom na raznim stranama, zato za pričanje istine nema potrebe da se izvinjava", kazala je poljskim medijima Mazurek.

Moravjecki je nakon razgovora sa Netanjahuom naglasio da nijedan pojedinačni slučaj zločina i saradnje se nacistima ne smije da prenosi teret odgovornosti na cijele narode koji su bili žrtve hitlerovske njemačke mašinerije smrti.

Bonus video: