Mrtvačnica groblja u Bergamu više nije prenatrpana sanducima

Tokom krize, gradske pogrebne službe nisu uspijevale pratiti ritam umiranja i tijela su slata u druge regije na kremiranje. U petak je jedan takav konvoj krenuo s glavnog bergamskog groblja
3183 pregleda 0 komentar(a)
Mrtvačnica u Bergamu, Foto: AFP
Mrtvačnica u Bergamu, Foto: AFP
Ažurirano: 19.04.2020. 11:03h

U mrtvačnici na groblju u Bergamu konačno više nema mrtvačkih sanduka, a gradonačelnika Bergama objavio je u subotu fotografiju unutrašnjosti crkve bez sanduka koji su posljednjih sedmica tamo neprestano stizali, prenosi Hina.

Ta fotografija i tvit pokazuju pritisak na Italiju, posebno Lombardiju, koja izlazi iz teške faze zdravstvene krize s 23.000 umrlih.

Bergamo, smatraju u Italiji gradom mučenikom covida-19. Gradonačelnik Giorgio Gori, član Demokratske stranke, u drugom tvitu je napisao da je između 1. marta i 12. aprila umrlo 795 sugrađana. To je više od službenih podataka o umrlima od te bolesti u gradu (272) u koje se ubrajaju samo testirane osobe koje su umrle. Brojne žrtve covida-19 umiru bez testiranja, posebno ako nisu hospitalizovane.

Tokom krize, gradske pogrebne službe nisu uspijevale pratiti ritam umiranja i tijela su slata u druge regije na kremiranje. U petak je jedan takav konvoj krenuo s glavnog bergamskog groblja.

Italija je objavila u petak bitno veći broj ozdravljenja (više od 2500). U Lombardiji, broj oboljelih na intenzivnom liječenju je pao ispod hiljadu prvi puta u mjesec dana.

U toj regiji je prošle sedmice počelo testiranje zdravstvenih djelatnika u više stotina najzahvaćenijih gradova, među kojima su Bergamo, Brescia, Lodi, Cremona i Milano.

Javnozdravstveni stručnjak Walter Ricciardi upozorio je u subotu na oprez u vezi bilo kakvog optimizma.

"Drugi val nije pretpostavka već izvjesnost. Zato je važno ne žuriti s ublaženjem mjera jer nam prijeti drugi val prije ljeta", rekao je taj stručnjak, savjetnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Bonus video: