neophodna transparentnost

Savjet Evrope upozorava na korupciju u zdravstvu usred pandemije

Mrčela je istakao da "odluke koje donose centralne, regionalne i lokalne vlasti da bi se suočile sa pandemijom, moraju biti transparentne i podložne nadzoru i odgovornosti", a "uzbunjivači u zdravstvenom sektoru moraju biti zaštićeni
822 pregleda 0 komentar(a)
Koronavirus, Foto: AP, AP, AP, AP, AP, AP
Koronavirus, Foto: AP, AP, AP, AP, AP, AP
Ažurirano: 21.04.2020. 13:52h

Grupa država protiv korupcije Savjeta Evrope (GRECO) upozorila je danas na rizike od korupcije u sektoru zdravstva usled pandemije koronavirusa, i pozvala države na maksimalnu transparentnost.

"Dok se zemlje suočavaju sa nespornom vanrednom situacijom, koncentracija moći, ukidanje prava i sloboda, i dok se velike količine novca ubacuju u privredu da bi se ublažila kriza, ne treba potcijeniti rizik od korupcije", naveo je predsjednik GRECO Marin Mrčela u smjernicama upućenim grupi od 50 zemalja članica.

Mrčela je istakao da "odluke koje donose centralne, regionalne i lokalne vlasti da bi se suočile sa pandemijom, moraju biti transparentne i podložne nadzoru i odgovornosti", a "uzbunjivači u zdravstvenom sektoru moraju biti zaštićeni".

Predsjednik GRECO je takodje podsetio da je transparentnost u javnom sektoru jedna od najvažnijih u sprječavanju korupcije.

"Potreba za redovnim i pouzdanim informacijama javnih institucija jeste od presudnog značaja u vanrednoj situaciji. To se odnosi na širenje i rizike od pandemije kao takve, ali i na hitne mjere koje su preduzete kao odgovor na pandemiju. Ne treba dozvoliti da koronavirus ugrozi naše vrijednosti i naše standarde, uključujući transparentnost i odgovornost. Digitalne informacione platforme poput portala za transparentnost su vrijedne alatke za sprječavanje korupcije i instrumenti za zaštitu vladavine prava", naveo je predsjednik GRECO.

Koruptivne prakse mogu da utiču na javni ili privatni sektor i mogu da budu povezane sa sistemom nabavki, podmićivanjem u oblasti medicinskih usluga, korupcijom u istraživanjima i razvoju novih proizvoda, uključujući sukob interesa i ulogu lobiranja, a među rizicima su i prevare vezane za plasiranje falsifikovanih medicinskih proizvoda na tržište.

GRECO je tijelo Savjeta Evrope čiji je cilj poboljšanje kapaciteta svojih članica u borbi protiv korupcije, nadgledajući njihovo poštovanje antikorupcijskih standarda. Ovo tijelo se sastoji od 47 država članica Savjeta Evrope, Bjelorusije, Kazahstana i SAD.