Pobuna studenata u Holandiji: Ne možete snimati naš lični prostor da biste znali da ne prepisujemo

Univerziteti u Holandiji su za sprovođenje ispita počeli da koriste softver putim kojeg mogu da pristupe veb-kameri studenta, mikrofonu, podacima o lokaciji, istoriji pregleda u pretraživaču, kao i detaljima o tome koje programe studenti koriste, navodi Rojters
2400 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Holandski studenti su optužili univerzitete da krše njihovu privatnost korišćenjem softvera za nadgledanje, odnosno sprječavanje varanja na ispitima koji se sprovode onlajn zbog epidemije koronavirusa širom svijeta, prenosi RTS.

Univerziteti u Holandiji su za sprovođenje ispita počeli da koriste softver putim kojeg mogu da pristupe veb-kameri studenta, mikrofonu, podacima o lokaciji, istoriji pregleda u pretraživaču, kao i detaljima o tome koje programe studenti koriste, navodi Rojters.

Hiljade studenata Univerziteta u Tilburgu je zato potpisalo peticiju kojom traže da ta ustanova pronađe drugi način ocjenjivanja.

"Moramo da cio lični prostor učinimo dosutpnim na veb-kameri da bi oni bili sigurni da ne varamo. To je suludo", rekla je studentkinja Naomi de Leng, koja je i pokrenula peticiju.

Univerzitet je saopštio da razumije zabrinutost, ali da 130.000 ispita mora da se završi prije početka nove akademske godine.

Univerzitet: Sprovodimo samo najosnovnije nadgledanje

Na svojoj veb stranici, Univerzitet je objavio da prilikom polaganja ispita obavlja samo najosnovnije nadgledanje, koje nudi program "Proktorio", i da će svi prikupljeni podaci biti izbrisani.

"Povreda privatnosti može biti veća prilikom polaganja ispita gdje su studenti fizički prisutni", rekao je rektor Univerziteta u Tilburgu.

Tehnologija praćenja koristi se u visokom obrazovanju i u drugim evropskim zemljama, uključujući Francusku, Njemačku i Britaniju, ali se najčešće koristi u SAD.

U borbi protiv koronavirusa vlade širom svijeta okrenule su se tehnološkim kompanijama kako bi razvile aplikacije za svakodnevno praćenje kretanja ljudi ili upozorile građane ukoliko su bili u kontaktu sa zaraženima.

Mnogi, međutim, strahuju da bi primjena tih aplikacija mogla da dovede do zloupotrebe ličnih podataka.

Bonus video: