"POMOLIMO SE DANAS ZA EVROPU"

Papa uoči samita poziva EU na jedinstvo

Bio je to drugi put u deset dana da je Franjo, veliki zagovornik EU-a, izrazio zabrinutost za uniju. Na Uskrs je upozorio na rizik da se Unija uruši ako se ne dogovori zajednički oporava
236 pregleda 0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: AP
Papa Franjo, Foto: AP

Papa Franjo je pozvao Evropu da ostane ujedinjena u nadilaženju posljedica pandemije koronavirusa, dok je govorio uoči EU samita na kojem će biti riječi o velikom, ali razdvajajućem ekonomskom stimulativnom paketu.

Pandemija je stavila novi pritisak na jedinstvo bloka od 27 zemalja članica, ponovno otkrivajući pukotine između bogatijeg sjevera i siromašnijeg juga.

"U ovim vremenima u kojima nam je potrebno puno međusobnog jedinstva, pomolimo se danas za Evropu", rekao je Franjo na početku svoje jutarnje mise, koju svaki dan posvećuje drugoj temi povezanoj s globalnom krizom. 

Zamolio je za molitve, "kako bi Evropa zadržala jedinstvo, ovu bratsku uniju o kojoj su sanjali očevi koji su osnovali Evropsku uniju."

Bio je to drugi put u deset dana da je Franjo, veliki zagovornik EU-a, izrazio zabrinutost za uniju. Na Uskrs je upozorio na rizik da se Unija uruši ako se ne dogovori zajednički oporavak.

Države Evropske unije, čiji čelnici drže video samit u četvrtak, sukobile su se oko financijskog odgovora na epidemiju, od pitanja dijeljenja medicinske opreme do ublažavanja prvotnog ekonomskog udarca. 

Fiskalno konzervativne sjeverne nacije žele zadržati čvrste uzde na potrošnju i odbile su pozive pogođenih južnih država za zajednički dug - ili "koronaobveznice" - kojima bi se finansirao zajednički oporavak, dok Rim, Madrid, Pariz, Lisabon i neke druge zemlje pozivaju na veću solidarnost.

Preporučujemo za Vas