najveći svjetski izvoznik žita

Rusija obustavila izvoz žitarica do 1. jula

Rusija je početkom aprila odlučila da ograniči izvoz žitarica na sedam miliona tona do 30. juna, što je tada izazvalo kritike multinacionalnih organizacija kao što su FAO, Svjetska trgovinska organizacija i Svjetska zdravstvena organizacija
1065 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rusija, prvi svjetski izvoznik žita, obustavlja do 1. jula izvoz više vrsta žitarica, žito, raž, ječam, kukuruz, saopštilo je danas rusko ministarstvo poljoprivrede.

Rusija je početkom aprila odlučila da ograniči izvoz žitarica na sedam miliona tona do 30. juna, što je tada izazvalo kritike multinacionalnih organizacija kao što su FAO, Svjetska trgovinska organizacija i Svjetska zdravstvena organizacija koje su izrazile strahovanje da bi te restrikcije u vrijeme pandemije mogle da izazovu nestašicu hrane.

Međutim danas su te kvote "potpuno iscrpljene", navelo je rusko ministarstvo u saopštenju i dodalo da će izvoz žitarica biti prekinut do 1. jula 2020.

Rusija je prvi svjetski izvoznik žita i jedan od glavnih proizvođača i izvoznika žitarica u svijetu.

Ruska vlada je sredinom marta objavila da planira da uvede restrikcije na izvoz nekih prehrambenih proizvoda zbog pandemije novog koronavirusa, da bi osigurala stabilnost nacionalnog tržišta.

Ova ruska odluka mogla bi da utiče na porast već visokih cijena žitarica u svijetu, navodi Frans pres.

Preporučujemo za Vas