Švajcarska: Naučnici tvrde da su u kanalizaciji otkrili naznake žarišta koronavirusa

"Otpadne vode ne lažu i odražavaju ono što izlučuje javnost u prethodnih nekoliko sati", rekao je vođa naučnog tima Kristof Ort iz švajcarskog Saveznog instituta za nauku i tehnologiju voda
11473 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay
Ilustracija, Foto: Pixabay

Naučnici u Švajcarskoj uspjeli su da otkriju novi koronavirus u malim koncentracijama u otpadnim vodama što pruža mogući novi način ranog upozorenja na nova žarišta zaraze u trenutku dok ta zemlja ukida mjere ograničenja uvedene kako bi se suzbila pandemija koronavirusa.

Ako se metoda pokaže djelotvornom uzimanje uzoraka otpadnih kanalizacionih voda omogućilo bi zdravstvenom sistemu ranu detekciju ponovnog izbijanja epidemije koronavirusa, čak sedam dana prije nego što bi to mogli da pokažu dijagnostički testovi, ocjenjuju naučnici.

"Otpadne vode ne lažu i odražavaju ono što izlučuje javnost u prethodnih nekoliko sati", rekao je vođa naučnog tima Kristof Ort iz švajcarskog Saveznog instituta za nauku i tehnologiju voda.

Naučnici Saveznog instituta za tehnologiju iz Ciriha (ETH) i Lozane (EPFL) kažu da tu metodu nadzora još treba poboljšati prije nego što se budu izvlačili jasni zaključci o koncentraciji virusa u uzorcima. Početni rezultati timova sa dva univerziteta u Švajcarskoj uprkos tome ohrabrujući su, prenosi agencija Hina.

Analizirali su otpadne vode iz Lozane, Ciriha i Lugana, uključujući uzorke iz posljednja dva grada prikupljene krajem februara kad su zabilježeni prvi slučajevi koronavirusa u Švajcarskoj.

Naučnici su uspjeli da otkiju novi koronavirus u svim uzrocima. Koncentracije u najnovijim uzorcima bile su toliko visoke da je analiza bila vrlo jednostavna. Ali, to nije bilo tako jednostavno sa uzorcima iz februara.

"Nismo očekivali da ćemo uspjeti da utvrdimo nešto u otpadnim vodama Lugana u trenutku kad je postojao samo jedan slučaj (covida-19) i iz Ciriha kada je tamo zabilježeno samo šest slučajeva", kaže Tamar Koh iz EPFL-a.

Nakon uspješnog pilot-programa naučnici u Australiji su u aprilu objavili kako očekuju da će za nekoliko sedmica stvoriti test kojim će se masovno analizirati otpadne vode na prisutnost virusa kako bi se locirale zaražene zajednice.

Bonus video: