očekuje se preko 7,5 milijardi eura

Evropska komisija danas skuplja novac za vakcinu protiv koronavirusa

Na konferenciji među ostalima učestvuju njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emanuel Makron i glavni zvaničnik UN-a Antonio Gutereš
652 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija domaćin je današnje virtuelne donatorske konferencije na kojoj će se prikupljati sredstva za razvoj vakcine protiv koronavirusa i za liječenje bolesti koju uzrokuje, prenosi portal index.hr.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von de Lajen bit će domaćin virtuelnog sastanka donatora iz Brisela s početkom u 15 sati po srednjoevropskom vremenu.

Očekuje se da će se na događaju prikupiti najmanje 7,5 milijardi eura. Sredstva će se uglavnom dodjeljivati međunarodnim zdravstvenim organizacijama i istraživačkim mrežama.

Na konferenciji među ostalima učestvuju njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emanuel Makron i glavni zvaničnik UN-a Antonio Gutereš.

Prikupljenim sredstvima udružit će se resursi širom svijeta kako bi se što brže razvila vakcina i učinkovito liječenje, koji bi trebali svima biti dostupni po pristupačnim cijenama.

Merkel je tijekom vikenda obećala "značajno finansijsko učestvovanje " Njemačke, a  predviđa se da bi se radilo o stotinama miliouna eura. 

Ciljeve konferencije u nedjelju je podržao i papa Franjo. Uprkos  nedavnim obećavajućim naznakama, mnogi istraživači ne očekuju da bi vakcina  bila spremna za upotrebu prije sljedeće godine.

Preporučujemo za Vas