PREDSJEDNIK UKRAJINE U MINHENU

Porošenko: Rusija vodi rat protiv civilizovanog svijeta

Optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je za ostvarivanje svog geopolitičkog plana obnove bivšeg Sovjetskog Saveza spreman upotrijebiti sva sredstva, uključujući i nuklearno oružje
10 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2018. 20:06h

Rusija vodi rat protiv civilizovanog svijeta, a najveći udar bio je napad na Ukrajinu 2014. godine, izjavio je na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je za ostvarivanje svog geopolitičkog plana obnove bivšeg Sovjetskog Saveza spreman upotrijebiti sva sredstva, uključujući i nuklearno oružje, piše Hina.

"Sve što dotakne, Rusija pretvara u ruševine", rekao je Porošenko. "Upozoravam vas da Kremlj nema granica kada je riječ o njegovom planu", dodao je.

"Mač i štit Evrope"

Rusija je 2014. okupirala ukrajinsko poluostrvo Krim, a na istoku zemlje pomaže proruske pobunjenike koji ne priznaju vlast Kijeva.

"Ukrajina je mač i štit Evrope. Braneći Ukrajinu branite suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost vaših zemalja", poručio je Porošenko prisutnima na tradicionalnoj konferenciji o bezbjednosti.

Istovremeno, njemačko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da je otkazan sastanak o ukrajinskom sukobu planiran na marginama konferencije.

Šefovi diplomatija Rusije, Francuske, Njemačke i Ukrajine trebalo je da se sretnu u petak poslijepodne, ali je sastanak otkazan zbog drugih obaveza, saopštilo je ministarstvo.

Četvorka se trebalo da se sastane u sklopu tzv. normandijskog formata i razgovara o mogućem slanju mirovnih snaga UN na istok Ukrajine.

Ta diplomatska grupa nije uspjela osigurati trajno primirje u sukobu u kojem je prema procjenama UN-a poginulo 10.000 ljudi.

Preporučujemo za Vas