Zeman: Pretjerana reakcija Rusije na uklanjanje spomenika sovjetskom maršalu

Rusija je najavila da će krivično goniti predsjednike dvije praške opštine i gradonačelnika Praga zbog navodnog propagiranja fašizma
2007 pregleda 0 komentar(a)
Uklanjanje spomenika, Foto: Beta/AP
Uklanjanje spomenika, Foto: Beta/AP

Predsjednik Češke Miloš Zeman je danas ocijenio da je preterana reakcija Rusije na uklanjanje spomenika sovjetskom maršalu Konjevu s trga u Pragu, a posebno to što Moskva reaguje na "običnu glupost praških lokalnih političara".

"Smatram da je to pretjerana reakcija, ali reakcija na glupost koju su napravili naši inače beznačajni političari. Zato što političar kada je beznačajan, nastoji da nečim privuče pažnju: ili tako da napravi seksualni skandal, ili pokrade neke pare ili time da izađe u javnost na ovaj način", ocijenio je predsjednik u intervjuu javnom radio servisu Radiožurnal.

Rusija je najavila da će krivično goniti predsjednike dvije praške opštine i gradonačelnika Praga zbog navodnog propagiranja fašizma.

Oni su u muzej sklonili spomenik maršalu Konjevu, oslobodiocu Praga 1945. godine.

Konjev je za Čehe kontroverzna ličnost zbog njegovog učešća u krvavom gušenju mađarske revolucije 1956. godine i obavještajnim pripremama za sovjetsku okupaciju Čehoslovačke 1968. godine.

"Ja bih želio da se niko... ne meša u naša unutrašnja pitanja", rekao je Zeman.

Iznio je da trojici lokalnih praških političara ne prijete nikakve posljedice zbog ruskog krivičnog gonjenja.

"Ako ne idu u Rusiju, ništa im se neće desiti, a mislim da u ovom sučaju nije moguć ni evropski nalog za hapšenje, ni potjernica preko Interpola", rekao je Zeman.

Predsjednik je osporio da je toj trojici praških političara uopšte potrebna zaštita policija zbog prijetnji iz Rusije na društvenim mrežama, ali i od ruskih zvaničnika.

Navodno postoji informacija čeških obavještajnih službi da je u martu u Prag stigao "ruski diplomata sa otrovom u koferu" za njih trojicu.

"Kada bi to bila istina, morale bi da je potvrde obavještajne službe, što se do sada nije desilo", kazao je Zeman.

On nije isključio mogućnost da su gradonačelnik i dvojica predsjednika opština u Pragu sami zatražili zaštitu policije.

Predsjednik je kazao da nije promijenio mišljenje od prije 10 godina da bi bilo moguće da i Rusija jednom postane članica Evropske unije "iako ima autoritarni režim".

"Smatram da je to moguće. S gledišta kulture, Rusija je neosporno dio evropske kulturne tradicije. Ukoliko neke zemlje kritikujete da imaju autoritarni režim, tako jeste i u Rusiji, ali uzmite u obzir da se tamo održavaju izbori, tamo je nekoliko političkih partija, a to već više nije simptom autoritarnog režima", smatra Zeman.

Češki predsjednik je u intervjuu istakao da "Evropskoj uniji imamo da zahvalimo što 75 godina u Češkoj nije bilo rata".

"U pravu ste, to je ekstremno dug period. Pripisujem to nastanku Evropske unije. Evropsku uniju možemo da kritikujemo za celi niz stvari ali mislim da je nastanak te zajednice jedan od glavnih faktora zašto ovde tako dugo nije bilo rata", kazao je Zeman.

Ocijenio je, međutim, da je Evropska komisija "trapavo djelovala" tokom pandemije i da se "pokazuje da je to pre institucija za lijepo vrijeme, a kad u brod ulazi voda, mora da bude nekoliko kapetana koji umiju da plove i da eventualno poprave brod".

A umjesto EU, "upravo zato su tu pozitivnu ulogu odigrale nacionalne države", kazao je Zeman.

Bonus video: