Fon der Lajen: Regionalna saradnja ključna za evropski oporavak regiona

Zahvalila je svima na pomoći tokom pandemije koronavirusa
287 pregleda 0 komentar(a)
Ursula fon der Lajen, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Ursula fon der Lajen, Foto: BETA/AP, BETA/AP
Ažurirano: 06.05.2020. 21:23h

Evropska unija je potvrdila evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana, izjavila je danas u Briselu predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i dodala da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja ključni za ekonomski oporavak regiona.

"Zemlje Zapadnog Balkana su privilegovani partneri EU i time smo i dalje potvrdili njihovu evropsku perspektivu", rekla je ona nakon video samita EU-Zapadni Balkan.

Zahvalila je svima na pomoći tokom pandemije koronavirusa.

"Kada savladamo izazov krize, EU mora započeti dugoročniji plan oporavka", rekla je ona i istakla da su "regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ključni za ekonomski oporavak regiona".

"Sloboda medija je jedan od kamena temeljaca EU. Moramo se boriti protiv dezinformacija. Želimo snažne medije koji su slobodni, to je najbolji lijek za dezinformacije", istakla je ona.

Fon der Lajen je istakla da su potrebne konkretne reforme kako bi zemlje Zapadnog Balkana napredovale u pristupnim pregovorima, prije svega u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala kao i funkcionisanje javne uprave.

Ona je posebno izrazila zadovoljstvo što je ovaj samit održan tokom hrvatskog predsjedavanja, "najmlađe članice" i što je tokom hrvatskog predsedavanja dato zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Politika proširenja EU jedna je od najuspješnijih politika koja je proširila mir, prosperit i sigurnost širom kontinenta i da će to biti u korist Zapadnog Balkana i EU", kazala je Fon der Lajen.

Bonus video: