NOVI TERMIN TEK TREBA DA BUDE IZABRAN

Odloženi predsjednički izbori u Poljskoj

Predsjednički izbori su prije više mjeseci zakazani za 10. maj, ali su pandemije koronavirusa i zbog uvedene zabrane kretanja poremetili pripreme za njihovo održavanje
494 pregleda 0 komentar(a)
Kačinjski (desno), Foto: Beta/AP
Kačinjski (desno), Foto: Beta/AP

Lider vladajuće poljske stranke Jaroslav Kačinjski objavio je sinoć da je postignut sporazum o odlaganju predsjedničkih izbora i da novi termin njihovog održavanja tek treba da bude izabran.

Kačinjski, lider stranke Pravo i pravda, i predsjednik male stranke u vladajućoj konzervativnoj koaliciji Jaroslav Govin nazvali su njihovu odluku "rješenjem koje će Poljacima garantovati priliku da učestvuju na demokratskim izborima".

Predsjednički izbori su prije više mjeseci zakazani za 10. maj, ali su pandemije koronavirusa i zbog uvedene zabrane kretanja poremetili pripreme za njihovo održavanje.

Dogovor o alternativnom rješenju nije postignut usljed oštrih sukoba vlasti i njenih protivnika koji su tražili odlaganje izbora zbog opasnosti od širenja zaraze koronavirusom.

Stranka Kačinjskog je želela da izbori budu održani 10. maja, ali glasanjem putem pošte. Međutim, mnogi u Poljskoj su izrazili zabrinutost da izbori možda ne bi bili pošteni zbog takvog glasanja.

Neslaganje Kačinjskog i Govina prijetilo je izbijanju veće političke krize, a njihov dogovor nagovještava da je ona za sada izbjegnuta.

Predsjednik Poljske Andžej Duda najavio je da će se na izborima boriti za drugi mandat.

Preporučujemo za Vas