4. maja počelo ublažavanje mjera

Katolici u Italiji će moći na mise od 18. maja

Sveštenik će morati da dezinfikuje ruke, stavi rukavice za jednokratnu upotrebu i masku na lice. Moraće da preda hostiju u ruke vernika bez kontakta s njim i uz držanje određene fizičke distance
422 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rimokatolička crkva i italijanska vlada potpisale su danas dogovor prema kojem će vjernici moći da prisustvuju misama od 18. maja, ali pod uslovom da se u crkvi nose zaštitne maske, drži određeno fizičko odstojanja i ne koristi sveta vodica.

Dogovor su potpisali predstavnici italijanske Episkopske konferencije i vlade. U tekstu se pominje niz obaveznih mjera koje će vjernicima omogućiti da prisustvuju misama i drugim vjerskim obredima, kao što su krštenje, venčanje i opelo.

Najosjetljivije pitanje je higijena tokom davanja nafore (hostije). Sveštenik će morati da dezinfikuje ruke, stavi rukavice za jednokratnu upotrebu i masku na lice. Moraće da preda hostiju u ruke vernika bez kontakta s njim i uz držanje određene fizičke distance.

Ispovedanja vernika će morati da se održavaju na prostranim i provjetrenim prostorijama uz poštovanja fizičkog odstojanja i povjerljivosti.

Crkveni horovi još neće moći da pevaju u crkvama, jedino je moguće prisustvo osobe koja svira orgulje ako crkva ima na raspolaganju taj instrument.

U Italiji su 4. maja počele da se ublažavaju mjere zabrane kretanja uvedene zbog epidemije koronavirusa

Preporučujemo za Vas