Dunja Mijatović osudila napade na novinare koji su izvještavali o pandemiji

Ona je kazala da političari moraju da imaju visok nivo tolerancije na kritiku, da treba da osude nasilje, da omoguće slobodan protok informacija i da učine sve što mogu da svi napadi na novinare budu istraženi
2081 pregleda 1 komentar(a)
Dunja Mijatović, Foto: Nenad Petrović
Dunja Mijatović, Foto: Nenad Petrović

Komesarska Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović osudila je napade na novinare koji su u različitim zemljama izvještavali o pandemiji koronavirusa.

"Hrabar rad novinara i njihova posvećenost struci u vreme krize predstavlja vazduh za demokratiju. Napadi političara na visokom nivou (na novinare) su neprihvatljivi", rekla je Mijatović u intervjuu za Dojče vele.

Ona je kazala da političari moraju da imaju visok nivo tolerancije na kritiku, da treba da osude nasilje, da omoguće slobodan protok informacija i da učine sve što mogu da svi napadi na novinare budu istraženi.

"Pandemija koronavirusa pokazala je koliko su duboki problemi u različitim zemljama, u članicama Savjeta Evrope, ali i šire, kad je riječ o slobodnom izvještavanju, hrabrom istraživačkom novinarstvu koje otkriva kriminal, korupciju i nedjela moćnika", navela je Mijatović.

Ona je ocijenila da aktuelna kriza predstavlja poseban trenutak za građane koji treba da prepoznaju koliko je važna sloboda medija i okruženje u kojem novinari mogu bezbjedno da izvještavaju i istražuju, bez straha od bez nasilja.

"Trenutna situacija u vezi s bezbjednošću novinara nije nova. Vlade sada plaćaju cijenu jer pre krize nisu učinile dovoljno ili nisu uradile ništa da povećaju bezbjednost novinara", rekla je komesarka SE.

Mijatović se pridružila pozivu za oslobađanje iz zatvora svih novinara, uhapšenih u vrijeme pandemije koronavirusa ili prije nje.

Bonus video: