Njemački predsjednik pozvao na više saradnje u svijetu kao 1945.

"Da, mi drugi Njemci danas možemo da kažemo Dan oslobođenja je dan zahvalnosti. I trebalo nam je tri generacije da to možemo da kažemo punim srcem", rekao je Štajnmajer
293 pregleda 0 komentar(a)
Frank Valter Štajnmajer, Foto: Reuters, Reuters
Frank Valter Štajnmajer, Foto: Reuters, Reuters

Predsjednik Njemačke Frank Valter Štajnmajer pozvao je danas međunarodnu zajednicu da izvuče lekcije od kraja Drugog svjetskog rata i ide ka "više, a ne manje saradnje" u borbi protiv pandemije novog koronavirusa.

"Ne treba da prihvatimo da poredak mira (uspostavljen 1945. godine) nestane u vidu dima pred našim očima. Mi želimo više, a ne manje saradnje u svijetu, uključujući i u borbi protiv pandemije", rekao je Štajnmajer u govoru u Berlinu povodom 75. godišnjice kraja Drugog svjetskog rata.

Štajnmajer je govorio na maloj ceremoniji na kojoj su on, kancelarka Angela Merkel i šefovi parlamenta i vrhovnog suda položili vijence u memorijalnom centru za žrtve rata i nasilja u Berlinu da obilježe 75. godišnjicu kraja Drugog svjetskog rata.

Njemački predsjednik je planirao da povodom ove godišnjice organizuje veliki događaj sa 1.600 zvanica ispred zgrade Rajhstaga u Berlinu, ali je to otkazano zbog pandemije.

Njemački predsjednik je u svom govoru takođe pozvao svoje sunarodnike da gledaju na 8. maj 1945. kao na dan "zahvalnosti", a ne gorčine zbog poraza.

"Da, mi drugi Njemci danas možemo da kažemo Dan oslobođenja je dan zahvalnosti. I trebalo nam je tri generacije da to možemo da kažemo punim srcem", rekao je Štajnmajer.

On je time podsjetio na govor jednog od njegovih prethodnika Riharda fon Vajzekera koji je ostao zabilježen u istorijii. Na 40. godišnjicu kraja Drugog svjetskog rata 1985. godine Vajceker je prvi put govorio o "danu oslobođenja" takođe za Njemačku što je tada predstavljao prekid sa opšte rasprostranjenom percepcijom poraza u zemlji.

Upotrebljavajući ovog puta izraz "zahvalnost", Njemačka pravi jedan dodatni korak u radu na svom sjećanju u vrijeme kada ekstremna desnica dovodi u pitanje kulturu njemačkog kajanja zbog nacističkih zločina, što je stub nacionalne rekonstrukcije posle rata, navodi Frans pres.

Berlin je danas proglasio praznični dan povodom 75. godišnjice kraja Drugog svjetskog rata, ali to je ograničeno samo na glavni grad i važi samo za ovu godinu.

Bonus video: