Italijanski opozicionari traže ostavku ministra pravde: Iz zatvora pušteno 376 pripadnika mafije

Iako je Bonafede prošle nedjelje objasnio da odluku o puštanju mafijaša nije donijela vlada i pozvao na uvođenje novih pravila kako bi se preispitalo njihovo puštanju u kućni pritvor, opozicione stranke desnog centra pokrenule su postupak o nepoverenju
1885 pregleda 0 komentar(a)
Bonafede sa premijerom Italije Konteom, Foto: Twitter
Bonafede sa premijerom Italije Konteom, Foto: Twitter
Ažurirano: 08.05.2020. 17:43h

Italijanske opozicione partije podnijele su zahtev za izglasavanje nepovjerenja ministru pravde Alfonsu Bonafedeu.

Ministar se našao na meti kritika zbog puštanja iz zatvora 376 pripadnika mafije zbog rizika od infekcije koronavirusom.

Italijanski sudovi su od početka epidemije oslobodili stotine starijih mafijaša koji pate od hroničnih bolesti jer su "pod rizikom od komplikacija u slučaju zaražavanja kovidom 19", prenosi Gardijan.

Tužilaštva, udruženja za borbu protiv mafije i stranke protestovali su zbog tih odluka, strahujući da bi šefovi mafije mogli da iskoriste krizu nastalu uslijed epidemije kako bi bili oslobođeni.

Iako je Bonafede prošle nedjelje objasnio da odluku o puštanju mafijaša nije donijela vlada i pozvao na uvođenje novih pravila kako bi se preispitalo njihovo puštanju u kućni pritvor, opozicione stranke desnog centra pokrenule su postupak o nepoverenju.

Bonafede, koj je član pokreta Pet zvijezda, rekao je da taj potez znači "podrivanje povjerenja u borbu protiv korupcije i protiv mafije i reformi kojima suđenja skratila i učinila efikasnijim".

Bonus video: