Skromno obilježavanje pobjede nad nacizmom

Godišnjica je trebalo da bude živopisno odavanje počasti veteranima koji su oslobodili Evropu od nacizma
1005 pregleda 0 komentar(a)
Njemački zvaničnici u memorijalu Noje vahe, Foto: AP
Njemački zvaničnici u memorijalu Noje vahe, Foto: AP

Mjere uvedene zbog pandemije primorale su lidere širom Evrope da ove godine skromnim ceremonijama obilježe 75. godišnjicu pobjede u Drugom svjetskom ratu.

U Velikoj Britaniji su održana dva minuta ćutanja u čast žrtava rata, a kraljica Elizabeta se povodom godišnjice obratila naciji. Lideri Francuske i Njemačke, Emanuel Makron i Angela Merkel, položili su vijence na malim ceremonijama.

I drugim događajima se obilježava pobjeda nad nacističkom Njemačkom, ali zabrane većih okupljanja ostaju na snazi. Godišnjica je trebalo da bude živopisno javno odavanje počasti veteranima rata koji su oslobodili Evropu od nacizma, ali su ih mjere zbog koronavirusa primorale da ostanu kod kuće, navodi BBC.

Saveznici su 8. maja 1945. formalno prihvatili bezuslovnu predaju nacističke Njemačke nakon skoro šest godina rata.

Taj dan, međutim, ne predstavlja kraj Drugog svjetskog rata, pošto su Saveznici pobijedili Japan tek u avgustu 1945.

Makron je položio vijenac na grob neznanog vojnika u Parizu, a ceremoniji je prisustvovala samo mala grupa zvaničnika. Oni su održavali socijalnu distancu, a mali vojni hor je izveo Marseljezu. Makron je otvorio ceremoniju polaganjem vijenca na spomenik generalu Šarlu de Golu, vođi Slobodne Francuske - vlade u egzilu. Ceremoniji je prisustvovalo svega nekoliko oficira i atašea, a ulice u okolini spomenika bile su puste, prenio je BBC.

Francuska je od sredine marta u strogom karantinu, a ublažavanje mjera, koje građani željno iščekuju, počinje u ponedjeljak. Ukidanje mjera izolacije će varirati i sporije će ići u Parizu i gradovima na sjeveroistoku zemlje, koji su žarišta koronavirusa.

Kancelarka Merkel je predvodila ceremoniju u centralnom njemačkom memorijalu za žrtve rata i diktature - Noje vahe. Stanovnici Berlina su ove godine dobuli slobodan dan u čast državnog praznika, što nije slučaj u ostatku Njemačke.

Predsjednik Frank Valter Štajnmajer je pozvao međunarodnu zajednicu da izvuče lekcije od kraja Drugog svjetskog rata i ide ka “više, a ne manje saradnje” u borbi protiv pandemije koronavirusa. “Danas, mi Njemci možemo da kažemo: dan oslobođenja je dan zahvalnosti. I trebalo nam je tri generacije da to možemo da kažemo punim srcem”.

Slične ceremonije održavaju se danas u pojedinim bivšim sovjetskim zemljama, uključujući Rusiju, Belorusiju i Ukrajinu. Drugi svjetski rat odnio je više od 50 miliona života, a procjenjuje se da su oko 25 miliona bili sovjetski vojnici i civili.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin planirao je za danas veliku paradu u Moskvi, kojoj je trebalo da prisustvuju predsjednici Francuske i Kine. Međutim, ovaj događaj, na kojem je trebalo da učestvuje oko 15 hiljada vojnika, odložen je zbog epidemije.

Usljed velike krize koju je izazvala pandemija, učestali su pozivi sa usvajanje ekonomskog paketa sličnog američkom Maršalovom planu, koji je ubrzao oporavak Evrope nakon rata.

Bonus video: