BRISEL POZIVA ZEMLJE ČLANICE DA KOORDINIŠU POVODOM SVAKE ODLUKE

Granice unutar EU otvaraće se u dvije faze

”Jednostavna i bezbjedna putovanja bi trebalo da se obezbijede onima koji imaju profesionalne razloge, ali i ljudima koji imaju liče razloge, kao što je posjeta familiji”, naglašavaju u Komisiji
1241 pregleda 0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Evropska komisija (EK) preporučila je da se otvaranje granica unutar Evropske unije sprovede u dvije faze.

Prva bi se odnoslila na uspostavljanje slobode kretanja djelimičnim ukidanjem restrikcija i kontrola na unutrašnjim granicama, a zatim bi uslijedilo i "opšte" ukidanje restrikcija i kontrola na unutrašnjim granicama.

U Komisiji navode da bi restrikcije na putovanja unutar EU trebalo postepeno ukidati ukoliko epidemiološka situacija u EU nastavi trenutni ”pozitivan trend”, posebno kada je riječ o niskom nivou transmisije virusa.

"Prvi korak trebalo da bude ukidanje restrikcija za putovanja i graničnih kontrola između regiona, oblasti i zemlja članica koje imaju dobru i sličnu epidemiološku situaciju”, smatraju u EK, prenosi Tanjug.

Napominje se da bi dozvola za putovanja na teritoriju ili oblasti unutar jedne zemlje članice trebalo da bude nediskriminatorna za sve regione i zemlje sa sličnom epidemiološkom situacijom, a ne bazirana na geografskoj blizini.

”Ukoliko nema odluke o potpunom ukidanju unutrašnjih granica, mogu se preduzimati koraci uklanjanja restrikcija kao što je zamena sistematskih kontrola na granicama kontrolama na osnovu procene rizika”, navodi se u preporuci Komisije.

Brisel poziva zemlje članice da se koordinišu povodom svake odluke o uklanjaju prepreka za slobodna putovanja.

”Jednostavna i bezbjedna putovanja bi trebalo da se obezbijede onima koji imaju profesionalne razloge, ali i ljudima koji imaju liče razloge, kao što je posjeta familiji”, naglašavaju u Komisiji.

Kada je riječ o ”drugoj fazi” i opštem ukidanju restrikcaija i kontrola, u EK navode da će do toga doći kada epidemiološka situacija širom EU bude ”dovoljno dobra i ujednačena”.

Navodi se da će se, pored opšteg podizanja mjera, na granicama zadržati neophodne zdravstvene mjere lične higijene i fizičke distance, ali i nastaviti informativne kampanje namijenjene informisanju građana o situaciji i rizicima.