Angela Merkel optužila Ruse da su je hakovali

Njemačka kancelarka je u Bundestagu kazala da je bila meta hakerskog napada te da dokazi upućuju da se radi o ruskoj vojnoj obavještajnoj službi (GRU)
644 pregleda 0 komentar(a)
Merkel, Foto: AP
Merkel, Foto: AP

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je optužila Rusiju za "nečuveno" ponašanje 2015, kada je izveden hakerski napad na njemačku vladu, dodavši da je istraga urodila "neupitnim dokazima" o ruskoj umiješanosti, za šta bi se mogle snositi posljedice.

Kako prenosi BBC, Merkel je u Bundestagu kazala da je bila meta hakerskog napada te da dokazi upućuju da se radi o ruskoj vojnoj obavještajnoj službi (GRU), opisavši rusku strategiju kao "hibridni rat" koji uključuje "iskrivljavanje činjenica" i "dezorijentaciju".

"To nije slučajnost, definitivno se radi o primjeni strategije. Vrijeđa me to", rekla je Merkel osudivši takvo ponašanje kao "nečuveno".

Kazala je da je time narušeno povjerenje i da zadržava pravo na kontramjere, uključujući i protiv Rusije, ali je odmah potom dodala da će Njemačka nastaviti "težiti dobrim odnosima s Rusijom", prenosi Hina.

Ko je haker koji je osumnjičen?

Njemačka novinska agencija dpa prenosi da je glavni njemački državni tužilac donio međunarodni nalog za hapšenje za mladog ruskog hakera Dimitrija Badina, nakon višegodišnje savezne istrage o tom slučaju.

Njemačka ga optužuje za kibernetičku špijunažu, posebno za hakovanje Bundestaga i krađu podataka, te za aktivnosti koje je provodio kao agent tajne službe.

Vjeruje se da se Badin nalazi u Rusiji.

Ruska vlada negira hakovanje njemačkog parlamenta i krađu povjerljivih podataka.

Bonus video: