Varnice na Malti zbog mutnih poslova u Crnoj Gori

Azopardi tvrdi da je Mici, sa još tri osobe, počinio koruptivne radnje u vrijednosti od nekoliko miliona eura u Crnoj Gori, koju je on opisao kao “najkorumpiraniju državu u Evropi”, piše “Tajms ov Malta”. On je potom naveo šest Micijevih zvaničnih posjeta Crnoj Gori u periodu između 2014. i 2015. Mici je tokom tri posjete sa sobom vodio ličnog advokata kao savjetnika, piše “Malta tudej”.
35437 pregleda 47 komentar(a)
Vjetroelektrana Možura je puštena u rad krajem prošle godine, Foto: Saša Matić
Vjetroelektrana Možura je puštena u rad krajem prošle godine, Foto: Saša Matić

Bivši malteški ministar Konrad Mici je pobjegao u Veliku Britaniju da bi izbjegao hapšenje zbog korupcije i pranja novca, tvrdi opozicioni poslanik Džejson Azopardi.

Azopardi, iz Nacionalističke stranke (PN), rekao je u srijedu u parlamentu da premijer Robert Abela kuje plan sa Micijem kako bi ga zaštitio od istrage.

Mici, koji je osnovao tajnu ofšor kompaniju dok je bio na funkciji i bio je pod istragom malteške agencije za sprečavanje pranja novca, u “bjekstvu” je od 13. marta, rekao je Azopardi.

Poslanik PN je kazao da je Mici počinio koruptivne ranje “ne samo na Malti, nego i u Crnoj Gori”, navodi list “Malta tudej”.

Mici je dao ostavku prošlog novembra nakon skandala oko ubistva istraživačke novinarke Dafne Karuana Galicije koji je uzdrmao vladu Malte.

“Konrad Mici bi trebalo da je pod istragom, što znači da bi trebalo da bude uhapšen zbog pranja novca i korupcije... a on umjesto toga kuje plan sa Robertom Abelom da mu se da garancija da ga novi policijski komesar neće hapsiti ili povesti istragu dok je u Britaniji”, rekao je Azopardi.

On tvrdi da je Mici, sa još tri osobe, počinio koruptivne radnje u vrijednosti od nekoliko miliona eura u Crnoj Gori, koju je Azopardi opisao kao “najkorumpiraniju državu u Evropi”, piše “Tajms ov Malta”.

On je potom naveo šest Micijevih zvaničnih posjeta Crnoj Gori u periodu između 2014. i 2015. Mici je tokom tri posjete sa sobom vodio ličnog advokata kao savjetnika, piše “Malta tudej”.

Azopardi je rekao da je Mici tokom tih posjeta promijenio dva hotela u roku od dva dana iako su udaljeni sat vremena jedan od drugog.

“Umiješan je u podmićivanje u Crnoj Gori, koje obuhvata milione eura,” tvrdi Azopardi.

Enemalta i Crna Gora

Mici je u to vrijeme bio ministar energetike i nadgledao je tender za elektranu na gas i investiranje kineske firme Šangaj elektrik u maltešku državnu kompaniju Enemalta.

Enemalta je 2015. sklopila ugovor sa Crnom Gorom za izgradnju projekta vjetroelektrane, za koji je ta kompanija dala garanciju od 1,5 miliona eura.

Taj period se poklopio sa naporima Micijevog ličnog finansijskog savjetnika Karla Ćinija iz firme Nexia BT da osnuje panamske kompanije za njega i Kita Šembrija, šefa kabineta tadašnjeg premijera Malte Džozefa Muskata.

Azopardi je rekao da je u mejlu iz decembra 2015, Micijev savjetnik Ćini dao instrukcije predstavniku kontroverzne advokatske firme Mosak Fonseka, da “nastavi i počne da otvara račune za te dvije panamske kompanije”, navodi “Tajms ov Malta”.

Naredne godine, Micijeve i Šembrijeve planove o otvaranju ofšor kompanija razotkrila je novinarka Dafne Karuana Galicija. Njeno izvještavanje je prethodilo objavljivanju Panamskih papira. Azopardi je u parlamentu rekao da je Micijeva posjeta Crnoj Gori bila dio koruptivnog plana.

Pakleni plan

On traži od premijera da kaže zašto štiti Micija. “Kakav đavolski plan kujete? Je li zato što će novi policijski komesar preuzeti dužnost na godinu?”

On je kazao da je sada očigledno zašto će novi komesar biti postavljen na probni period jer će to značiti da može biti smijenjen ako se ne povinuje navodnom zahtjevu za otvaranje istraje protiv Micija. Malteški opozicionar je zatražio od vlade da objavi sporazum iz novembra 2015. na osnovu kojeg je Enemalta ušla u Crnu Goru.

Traži garanciju da neće biti uhapšen: Mici
Traži garanciju da neće biti uhapšen: Mici(Foto: ToM)

On je pomenuo i to da je Crna Gora bila posljednja zemlja koju je bivši premijer Džozef Muskat posjetio u svojstvu premijera i da je sa njim bio Kit Šembri, bivši šef njegovog kabineta, rekao je Azopardi. Muskat je 18. novembra 2019. prisustvovao ceremoniji otvaranja vjetroelektrane Možura, sa premijerom Duškom Markovićem.

Muskat se povukao u januaru nakon kritika povodom ubistva novinarke 2017. i nakon što je posrednik u zavjeri za likvidaciju povezao Muskatove najbliže saradnike sa pokušajima zataškavanja. Njegov nasljednik Abela je po preuzimanju dužnosti najavio da će ojačati vladavinu prava na ostrvu.

Mici bio predložen za šefa delagacije pri OEBS-u

Konrad Mici je dao ostavku kada je biznismen Jorgen Fenek uhapšen u vezi sa ubistvom Karuana Galicije.

Fenek je akcionar u projektu Elektrogas i bio je vlasnik tajnovite fime iz Dubaija 17 Black, koja je navodno trebalo da isplati novac panamskim kompanijama u vlasništvu Konrada i Micija.

Mici nije ponovo izabran u kabinet kada je Abela postao premijer prošlog januara, a unosni konsultantski posao u turističkom sektoru, koji je mjesec ranije ugovorio, je poništen, navodi “Malta tudej”.

Vlada je potom predložila Micija za šefa parlamentarne delagacije pri OEBS-u, ali je ta odluka povučena nakon burnih reakcija.

Mici je parlamentu dostavio ljekarsko uvjerenje da bi opravdao odsustvo.

Bonus video: