Poražavajući rezultati velikog istraživanja EU o životu LGBTI

Oko 140 hiljada osoba učestvovalo je u do sada najvećem istraživanju o pravima i slobodama LGBTI osoba u Evropi. Istraživanje je sprovedeno prošle godine od strane Agencije za osnovna prava Evropske unije (FRA) u svim članicama EU, Ujedinjenom Kraljevstvu i zemljama kandidatima Srbiji i Sjevernoj Makedoniji
1141 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 16.05.2020. 15:25h

Veliko istraživanje EU o životu LGBTI zajednice širom Evrope donijelo je poražavajuće rezultate. U Srbiji samo petina pripadnika zajednice ne krije svoj identitet, mada većina kaže da se ukupno stanje popravlja.

Oko 140 hiljada osoba učestvovalo je u do sada najvećem istraživanju o pravima i slobodama LGBTI osoba u Evropi. Istraživanje je sprovedeno prošle godine od strane Agencije za osnovna prava Evropske unije (FRA) u svim članicama EU, Ujedinjenom Kraljevstvu i zemljama kandidatima Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.

Rezultati sveobuhvatne studije obuhvaćeni u izveštaju nazvanom „Dug put do jednakosti LGBTI“ objavljeni su u četvrtak i po prvi put su uključili i mlade LGBTI osobe od 15 do 17 godina, te podatke iz zemalja izvan EU.

„Rezultati istraživanja su poražavajući“, izjavio je direktor Agencije Majkl O'Flejetri u video poruci objavljenoj na Tviteru i dodao da je „postignut vrlo mali napredak u posljednjih deset godina“.

Prema ispitivanju, u ovih 30 zemalja čak 60 odsto LGBTI osoba boji se da se drži za ruke sa svojim partnerom u javnosti, 40 odsto je doživelo uznemiravanje u posljednjih godinu dana, a svaka treća osoba doživljava diskriminaciju kada izađe u restoran ili na piće.

Ekonomska situacija nije ništa bolja: Svaka treća osoba ima problema da spoji kraj s krajem, a stanje je teže kod interseksualnih i transseksualnih osoba gdje je pogođena svaka druga osoba. Kada je u pitanju nasilje, deset odsto ispitanika je bilo žrtva seksualnog ili fizičkog nasilja u poslednjih pet godina, a procenat je dvostruko veći među transsekusualnim i interseksualnim osobama.

Rezultati istraživanja se dosta razlikuju od zemlje do zemlje. U Irskoj, Malti i Finskoj je 70 odsto ispitanih izjavilo da je tolerancija prema LGBTI osobama veća nego ranije, dok se u Poljskoj i Francuskoj većina (68 i 54 posto) slaže da je tolerancija niža.

Kako je u regionu?

U Srbiji i Sjevernoj Makedoniji 50 odsto LGBTI osoba često ili uvek izbjegava određene lokacije da ne bi bili uznemiravani. U Hrvatskoj je to 43 odsto, dok je ukupno u EU taj procenat niži – 33 odsto. Samo 20 odsto ispitanih uvijek ili često otvoreno pokazuje LGBTI identitet u Srbiji, 27 odsto u Hrvatskoj i 18 odsto u Sjevernoj Makedoniji, dok je prosjek u zemljama članicama EU 47 odsto.

lgbt
Ilustracija(Foto: Pixabay)

U Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, 87 odsto ispitivanih LGBTI osoba se boji da se drži za ruke sa svojim istospolnim partnerima, dok je taj procenat u Hrvatskoj malo niži i iznosi 84 posto.

Povećan je i broj napada na LBGTI osobe u Srbiji u posljednjih 5 godina (17 odsto) u odnosu na EU (11 odsto). U Hrvatskoj je taj procenat 13, a u Sjevernoj Makedoniji je ovaj postotak najviši u regionu – 19 odsto.

U Srbiji (24 odsto) i Sjevernoj Makedoniji (25 odsto) se LGBTI osobe osjećaju češće diskriminisane na poslu nego je to u Hrvatskoj (17 odsto).

51 odsto mladih LGBTI osoba (15-17 godina) u Hrvatskoj su krile LGBTI identitet u školi, 42 odsto u Srbiji i 41 odsto u Sjevernoj Makedoniji. U EU ovaj procenat iznosi 30 odsto.

Kada je u pitanju netolerancija i postojanje predrasuda prema LGBTI osobama, u Sjevernoj Makedoniji je 35 odsto ispitanih izjavilo da se situacija poboljšala u posljednjih pet godina, 45 odsto je to reklo u Hrvatskoj, a u Srbiji je taj postotak najviši u regionu i iznosi 51 odsto i time je viši od onog u EU (40 odsto).

Rijetko prijavljuju nasilje

Iako se situacija s ljudskim pravima LGBTI osoba u Sjevernoj Makedoniji u poslednjih nekoliko godina poboljšala, „zajednica se i dalje u velikoj mjeri suočava s govorom mržnje, diskriminacijom, nasiljem i neprihvatanjem od strane društva“, tvrdi Jovana Jovanovska, generalna sekretarka Nacionalne mreže protiv homofobije i transfobije u Skoplju u razgovoru za DW.

LGBTI osobe u regionu veoma rijetko prijavljuju nasilje i uznemiravanje, mada je procenat viši nego u prosjeku EU. U Srbiji je to 14 odsto, u Hrvatskoj 19 odsto, a u Sjevernoj Makedoniji 18 odsto. Prosjek u EU je 14 odsto.

„LGBTI osobe su sve svesnije svojih prava nego ranije“, izjavio je O‘Flejerti u petak. „Vrlo je važno da se istraže svi prijavljeni slučajevi i da se mnogo više investira u ohrabrivanje LGBTI osoba da prijavljuju slučajeve nasilja i uznemiravanja.“

Prethodno istraživanje o istoj temi je Agencija sprovela 2012. godine kada je ispitano nešto više od 93 hiljade ljudi.

Bonus video: