Fon der Lajen pozdravila predlog Francuske i Njemačke o fondu za oporavak

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron objavili su danas na konferenciji za novinare nakon razgovora video-vezom da zajednički predlažu uspostavljanje fonda za oporavak u visini od 500 milijardi eura
432 pregleda 0 komentar(a)
Ursula Fon der Lajen, Foto: AP, AP, AP
Ursula Fon der Lajen, Foto: AP, AP, AP

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je "konstruktivni predlog" Francuske i Njemačke o uspostavi fonda za oporavak, koji je na tragu predloga koji priprema Komisija i koji će voditi računa o stavovima zemalja članica i Evropskog parlamenta.

"Pozdravljam konstruktivni predlog Francuske i Njemačke, koji prepoznaje veličinu ekonomskog izazova s kojima je suočena Evropa i koji s pravom ističe potrebu pronalaženja zajedničkog rješenja u čijem središtu je evropski budžet. Taj predlog ide u smjeru onoga koji priprema Komisija i koji će takođe uzeti o obzir stavove svih država članica i Evropskog parlamenta", piše u prvoj reakciji Ursule fon der Lajen na njemačko-francuski predlog.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron objavili su danas na konferenciji za novinare nakon razgovora video-vezom da zajednički predlažu uspostavljanje fonda za oporavak u visini od 500 milijardi eura.

Makron i Merkel objavili su u zajedničkoj izjavi predlog da se ovlasti Evropska komisija da u ime EU posuđuje novac na tržištima kapitala. Tako bi se uspostavio fond za oporavak težak 500 milijardi eura, iz kojeg bi se dodjeljivala bespovratna pomoć najteže pogođenim zemljama i sektorima u koronakrizi.

Evropska komisija je najavila da će novi predlog sedmogodišnjeg budžeta i instrumenta za oporavak ekokomije od posljedice pandemije koronavirusa objaviti 27. maja. Sada su je Njemačka i Francuska pretekli i pitanje je koliko se predlog Komisije može razlikovati od predloga dvije ekonomski najjače članice. S druge strane, za dogovor o sedmogodišnjem budžetu i instrumentu za oporavak potrebna je saglasnost svih zemalja članica i pristanak Evropskog parlamenta, koji je zatražio znatno veći iznos - dvije hiljade milijardi, prenosi Hina.

Bonus video: