Djeca neće imati teške posljedice

Britanski stručnjaci: Imunitet na koronavirus možda neće dugo trajati

Rosalind Ego iz Londonske škole higijene i tropske medicine rekla je u utorak pred naučnim odborom Doma lordova da postoje indicije da djeca ne prenose novi koronavirus u mjeri u kojoj ga prenose odrasli
3516 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Londona, Foto: AP
Detalj iz Londona, Foto: AP

Poznati stručnjaci, savjetnici britanske vlade rekli su u utorak da postoje indicije da djeca ne prenose koronavirus u mjeri u kojoj to prenose odrasli, ali i upozorili da ljudski imunitet na tu novu bolest možda neće trajati dugo.

Rosalind Ego iz Londonske škole higijene i tropske medicine rekla je u utorak pred naučnim odborom Doma lordova da postoje indicije da djeca ne prenose novi koronavirus u mjeri u kojoj ga prenose odrasli.

"Postoje naznake da su djeca manje zarazna od odraslih, ali to nije sigurno", rekla je Ego koja sjedi u odboru koji savjetuje britansku vladu o prenosu kovida-19 među djecom i unutar škola.

Ego je rekla da je za djecu koja ne pokazuju znakove zaraze vrlo teško reći koliko su zarazna, ali da su se počeli pojavljivati dokazi da postoji manja mogućnost zaraze od njih, prenosi Hina.

"Potrebno nam je više studija da bismo to stvarno zaključili", istakla je.

"Djeca neće imati teške posljedice"

Ego je rekla da je njezino istraživanje pokazalo da postoji mnogo niži nivo simptomatske infekcije kod osoba mlađih od 20 godina - oko 20 odsto od infekcija koje pokazuju kliničke simptome. 

"Mislimo da djeca imaju manje izgleda da obole, ali to nije sigurno. No, veoma smo sigurni da djeca najvjerovatnije neće imati teške posljedice", rekla je. 

Džon Edmunds, član Naučno-savjetodavne grupe za hitne slučajeve (SAGE), rekao je naučnom odboru Doma lordova da se čini kako djeca ne igraju veliku ulogu u širenju koronavirusa dok za većinu respiratornih virusa i bakterija igraju centralnu ulogu.

Kazao je i da nisu jasni dokazi prenošenja virusa od strane asimptomatskih osoba - kojih može biti oko 30 ili 40 odsto među odraslima.

Edmunds je upozorio i na potencijalno loše vijesti da ljudski imunitet na novi koronavirus neće dugo trajati.

"Odgovori antitijela s vremenom opadaju kod preživjelih od SARS-a, tako da su se nakon nekoliko godina njihova antitijela znatno smanjila", rekao je Edmunds, osvrnuvši se na teški akutni respiratorni sindrom, koji je takođe uzrokovan vrstom koronavirusa.

"Takođe možemo vidjeti i iz drugih vrsta koronavirusa - onih koji izazivaju kašalj i prehladu - kako pojedinci nemaju naročito dugoročan imunitet na mnoge od tih virusa, stoga se i kasnije ponovno zaraze", kazao je Edmunds.