Ostavke Džonsona i Dejvisa: Kraj briga za Terezu Mej ili početak kraja njene vlade?

"Obojica su prijetila britanskoj premijerki da će joj zalupiti vrata ali to do sada nisu uradili. Poslije dvije godine unutrašnjih sukoba o Bregzitu, konačno je pukla tikva", ocijenio je list u komentaru o ostavkama britanskih ministara
53 pregleda 0 komentar(a)
Boris Džonson, Dejvid Dejvis, Foto: Reuters
Boris Džonson, Dejvid Dejvis, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2018. 11:02h

Ostavka šefa britanske diplomatije Borisa Džonsona nekoliko sati poslije ostavke ministra zaduženog za proces istupanja Velike Britanije iz članstva u EU Dejvida Dejvisa, u skladu je s njihovom političkom logikom, ocijenio je danas pariski list "Mond" postavljajući pitanje da li njihove ostavke predstavljaju kraj briga za Terezu Mej ili početak kraja njene vlade.

"Obojica su prijetila britanskoj premijerki da će joj zalupiti vrata ali to do sada nisu uradili. Poslije dvije godine unutrašnjih sukoba o Bregzitu, konačno je pukla tikva", ocijenio je list u komentaru o ostavkama britanskih ministara.

Mond navodi da je poslije ostavke Dejvisa i u zategnutoj političkoj atmosferi, Džonson poznat po vatrenom temperamentu, takođe podnio pismo ostavke čime su pokrenute ranije glasine o mogućem pokretanju glasanja o nepovjerenju vladi i početku političke krize.

Pariski list dodaje da premijerka Mej neobično brzo zamijenila dvojicu "najtvrđih pristalica Bregzita" koji se nisu slagali s njenom politikom.

Novi šef diplomatije umjesto "Bodžoa (BoJo) kako ga zovu u britanskoj javnosti" biće Džeremi Hant, bivši ministar zdravlja, dok je umesto Dejvisa imenovan euroskpetik Dominik Rab.

Preporučujemo za Vas