Francuski doktori protestovali, policija ih novčano kaznila i troje uhapsila

U govoru koji je održan tokom protesta istakli su kako su zdravstveni radnici premoreni, previše rade te se boje transmisije virusa na osoblje
2152 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Printscreen
Sa protesta, Foto: Printscreen

Najmanje 50 zdravstvenih radnika je kažnjeno, a troje uhapšeno tokom protesta ispred bolnice u Parizu, piše BBC.

Protestanti su tražili bolje plate i reformu radnih uslova.

Više od 400 doktora, medicinskih sestara i pomoćnog osoblja protestovalo je juče tražeći bolje finansiranje bolnica. Zahtijevali su povećanje plata te reforme za bolje radne uslove zdravstvenih radnika.

Iz policije su rekli kako su protestanti kršili pravila o fizičkoj udaljenosti. Od onih koji nisu poštovali pravila tražili su da se udalje jedni do drugih, a oni koji nisu poslušali kažnjeni su s kaznom od 135 eura.

I prije koronavirusa bolnica je bila u finansijskim problemima

Bolnica Robert Debré ispred koje su protestovali nalazi se u sjevernom dijelu Pariza i već je prije epidemije koronavirusa imala finansijskih poteškoća. U govoru koji je održan tokom protesta istakli su kako su zdravstveni radnici premoreni, previše rade te se boje transmisije virusa na osoblje.

Inače, Francuska je počela s olabavljivanjem mjera karantina ranije ovog mjeseca kada su otvorene trgovine i osnovne škole. Ipak, Pariz je još uvijek pod strogom kontrolom.

Bonus video: