Njemačka ekonomija i zvanično ušla u recesiju

Kako je saopšteno, ovo je najveći kvartalni pad nemačke ekonomije od globalne finansijske krize 2008/2009, odnosno od ujedinjenja države. Prema zvaničnim statističkim podacima, kapitalne investicije u Nemačkoj u prvom kvartalu pale su za 6,9 odsto, privatna potrošnja je smanjena za 3,2 procenta a izvoz za 3,1 odsto
1563 pregleda 0 komentar(a)
I škole na spisku blokiranih, Foto: Shutterstock, Shutterstock
I škole na spisku blokiranih, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Prema podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku, Njemačka ekonomija je i zvanično u prvom kvartalu ušla u recesiju, sa padom bruto domaćeg proizvoda od 2,2 odsto, što je, prije svega, posledica krize prouzrokovane pandemijom koronavirusa, piše portal N1.

Kako je saopšteno, ovo je najveći kvartalni pad nemačke ekonomije od globalne finansijske krize 2008/2009, odnosno od ujedinjenja države. Prema zvaničnim statističkim podacima, kapitalne investicije u Nemačkoj u prvom kvartalu pale su za 6,9 odsto, privatna potrošnja je smanjena za 3,2 procenta a izvoz za 3,1 odsto.

Kako je istaknuto, pad privatne potrošnje imao je negativan efekat od 1,7 procentnih poena na ukupnu ekonomsku aktivnost, a pad neto trgovine od 0,8 procentnih poena.

Bonus video: