Priča italijanskog "prvog pacijenta": Tri nedjelje proveo u komi, otac mu preminuo, supruga se porodila

Maestriju (37) je virus dijagnostifikovan 20. februara u njegovom domu u Kodonju, oko 60 kilometara jugoistočno od Milana. Bio je to prvi slučaj zaraze lokalnom transmisijom u Italiji
3234 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: AP, AP
Ilustracija, Foto: AP, AP

Matija Maestri, “prvi pacijent” epidemije novog koronavirusa u Italiji, rekao je medijima da se postepeno vraća normalnom životu. Bez svijesti u bolnici je proveo tri nedjelje, otac mu je preminuo od posljedica koronavirusa, a trudna supruga se oporavila i rodila zdravu bebu.

Maestriju (37) je virus dijagnostifikovan 20. februara u njegovom domu u Kodonju, oko 60 kilometara jugoistočno od Milana. Bio je to prvi slučaj zaraze lokalnom transmisijom u Italiji.

U intervjuu za “Sportvik”, nedeljnik povezan sa sportskim novinama “Gazeta delo Sport”, Maestri je rekao da je dobro i da mu ne treba psihološka pomoć.

“Rekao sam ‘ne, hvala’, osjećam se vrlo normalno”, kazao je, dodavši da je u bliskom kontaktu s ljekarom koji ga je spasio, prenosi Nedeljnik.

“Postao mi je kao drugi otac, moj novi otac. Mnogo razgovaramo, slijedim njegove savjete na svom dugom putu prema normalnom”, rekao je ovaj Italijan.

Maestri, amaterski trkač i bivši fudbaler kluba iz četvrte lige, prošao je kroz emocionalne i fizičke krajnosti. Proveo je tri nedjelje bez svijesti na odjeljenju intenzivne njege. Kada su ga probudili nije znao šta je koronavirus i do koje mjere se proširio.

Uključivši mobilni telefon, na društvenim mrežama je pročitao gomilu uvreda na svoj račun. Iz bolnice je pušten 21. marta, ali mu je dva dana ranije od kovida-19 preminuo otac. I njegova trudna supruga je bila zaražena, ali se oporavila. Zdravu djevojčicu je rodila 7. aprila.

Bonus video: