TRENUTAK ISTINE ZA EURO

Evropska centralna banka se priprema za najgore: Život bez Bundesbanke

Ukoliko ne bude postignut dogovor između Brisela i Berlina oko kupovine državnih obveznica, evropska valuta će se naći na ozbiljnom testu
4434 pregleda 0 komentar(a)
Šta ukoliko dođe do najgoreg scenarija: silueta evropske valute euro, Foto: AP
Šta ukoliko dođe do najgoreg scenarija: silueta evropske valute euro, Foto: AP

Evropska centralna banka (ECB)  pravi rezervni plan za sprovođenje višebilionskog programa kupovine obveznica bez Bundesbanke u slučaju da je Ustavni sud Njemačke primora da se povuče, kazala su četiri izvora za Rojters.

U ovom, najgorem scenariju, ECB bi pokrenula pravni postupak bez presedana protiv njemačke centralne banke, njenog najvećeg akcionara, kako bi je vratila u program, kazali su izvori koji su željeli da ostanu anonimni.

Ovi potezi bi predstavljali trenutak istine za euro i stavili na test posvećenost Njemačke valuti u čijem je stvaranju odigrala najveću ulogu i primorali je da suzbije duboko ukorijenjeni otpor prema politikama ECB.

Ustavni sud Njemačke je dao ECB rok do početka avgusta da opravda masovnu kupovinu državnih obveznica ili da nastavi program bez Bundesbanke, koja je trebalo da otkupi više od četvrtine obveznica.

Izvori britanske agencije uglavnom očekuju da pravni izazov koji je nametnuo sud u Karlsruu riješi upravo Bundesbanka tako što će demonstrirati da je politika ECB adekvatna i pozabaviti se bojaznima povodom sporednih efekata.

Međutim, zaposleni u ECB i u centralnim bankama eurozone pripremaju se za ono što je jedan izvor opisao kao “nezamislivo”: scenario u kojem Sud zabranjuje Bundesbanki da učestvuje u kupovini.

U tom slučaju, ECB, ili manje vjerovatno druge centralne banke eurozone, preuzele bi kvotu Bundesbanke u Programu kupovine javnog sektora (PSPP) i kupili njemačke obveznice, kazali su izvori.  

U međuvremenu ECB bi protiv njemačke centralne banke vjerovatno pokrenula proceduru zbog kršnenja pravila zbog toga što nije ispunila svoje obaveze kao članica Eurosistema, kazali su izvori.

Ukoliko se Bundesbanka ne bi povinovala, ECB bi predala slučaj Evropskom sudu pravde, što bi bio prvi takav slučaj od stvaranja eura 1999. godine.  

Do sada njemačka vlada je izražavala optimizam da takav scenario može biti izbjegnu. Kancelarka Angela Merkel je ranije ovog mjeseca visokim zvaničnicima njene partije kazala da je problem “rješiv” ukoliko centralna banka obrazloži svoj plan.