POZDRAVILI TO ŠTO POSLANICI ŽELE POSTROŽITI PROGON ZLOČINA IZ MRŽNJE

Udruženje njemačkih sudija: Alarmantna statistika zločina protiv Jevreja

Njemački list Bild tvrdi da su politički motivisana kriviična djela u Njemačkoj prošle godine porasla za 14,2 odsto, a vlasti su zabilježile najmanje 41.000 takvih napada

130 pregleda 0 komentar(a)
Sa jednog od protesta u Berlinu nakon antisemitskih napada, Foto: AP
Sa jednog od protesta u Berlinu nakon antisemitskih napada, Foto: AP

Udruženje njemačkih sudija (DRB) pozvalo je u srijedu na nove napore u borbi protiv antisemitizma uoči izvještaja o "alarmantnoj" statistici krivičnih djela počinjenih nad Jevrejima.

Savezni ministar unutrašnjih poslova Horst Sihofer i načelnik njemačke Savezne kriminalističke policije (BKA) Holger Menč u srijedu će predstaviti izvještaj o politički motivisanim krivičnim djelima u 2019.

Prema izvještaju, krivična djela antisemitizma porasla su za 13 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a radi se o oko dvije hiljade napada na Jevreje i jevrejske institucije, prenosi Hina.

Njemački list Bild tvrdi da su politički motivisana kriviična djela u Njemačkoj prošle godine porasla za 14,2 odsto, a vlasti su zabilježile najmanje 41.000 takvih napada.

Više od polovine se povezuje s krajnjom desnicom, ali list ne navodi ko su počinioci ostalih krivičnih djela koja se odnose na antisemitizam i ostale politički motivisane napade.

Predsjednik DRB-a Sven Reben smatra da je "planirani novi zakon protiv mržnje i krajnje desnog ekstremizma pravi odgovor države na sve veći broj krivičnih djela protiv Jevreja i podsticanja na mržnju".

Reben je pozdravio činjenicu da poslanici žele postrožiti progon zločina iz mržnje i podsticanja mržnje na internetu te izričito žele u zakon uključiti antisemitske motive kao otežavajuću okolnost.