Brisel želi da deblokira više od devet milijardi eura za zdravstvo

Veliki dio tog programa bi bio finansiran iz novog fonda koji je predložila Komisija, i to 7,7 milijardi evra, a ostatak iz budžeta.

216 pregleda 0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock

Evropska komisija predlaže stvaranje novog programa namijenjenog zdravstvu, sa više od devet milijardi eura, u okviru narednog evropskog budžeta kako bi se Evropska unija što bolje pripremila za zdravstvene krize, saopšteno je danas u Briselu.

Zdravstvo nije u nadležnosti Unije već je na samim državama članicama, pa je Evropska komisija nastojala najbolje što može da koordinira zdravstveni odgovor na pandemiju koronavirusa.

Brisel se nada da će novim programom izmijeniti način na koji EU upravlja zdravstvom, rekla je novinarima evropska komesarka za zdravstvo, Stela Kiriakides.

"Tokom krize je postojao jaz između onoga šta građani očekuju od EU i onoga što smo stvarno mogli da učinimo", objasnila je komesarka.

Komisija u revidiranom nacrtu budžeta, koji je objavljen u srijedu, predlaže da se programu "EU za zdravlje" (EU4Health) obezbijedi 9,4 milijardi eura, što je 20 puta više od onoga što je Evropska komisija do sada predlagala za naredni finansijski okvir 2021-2027.

Veliki dio tog programa bi bio finansiran iz novog fonda koji je predložila Komisija, i to 7,7 milijardi evra, a ostatak iz budžeta.

Riječ je o ulaganju u "prevenciju, pripreme za krize, nabavku ljekova i opreme, kao i za poboljšanje dugoročnih rezultata u zdravstvu". Takođe, riječ je o pitanju rješavanja problema nejednakosti između sistema liječenja neprenosivih bolesti poput kancera, mentalnog zdravlja ili rijetkih bolesti.

Program bi takođe služio za jačanje Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti i Evropske agencije za ljekove, kao i za nadgledanje odgovora EU na intraevropsku proizvodnju ljekova.

Komisija po tom pitanju priprema novi akcioni plan za kraj godine. Pandemija je ukazala na činjenicu da je EU veoma zavisna od Kine i Indije kad je riječ o aktivnim sastojcima ljekova i medicinskoj opremi.

Pandemija je "istakla probleme i slabosti lanca snadbijevanja i proizvodnje ljekova. To će biti prioritet programa 'EU za zdravlje'", rekla je komesarka Kiriakides.

Bonus video: