djelovi drevne vile pomenute prije 100 godina?

Na sjeveru Italije otkriveni odlično očuvani rimski mozaici

Raskošni mozaici u jakim bojama i sa geometrijskim crtežima pronađeni su nedavno u naselju Negrar u blizini Verone

3827 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od pronađenih mozaika, Foto: AP
Jedan od pronađenih mozaika, Foto: AP

Arheolozi su pronašli odlično očuvane rimske mozaike ispod vinograda na sjeveru Italije, i pretpostavlja se da su to bili djelovi drevne vile koju su stručnjaci pominjali prije 100 godina, saopštile su danas lokalne vlasti.

Raskošni mozaici u jakim bojama i sa geometrijskim crtežima pronađeni su nedavno u naselju Negrar u blizini Verone, a moguće je da su to djelovi rimske vile iz trećeg veka, koju su od 1922. godine pominjali aerholozi.

Mještani tog vinogradarskog područja gde se proizvodi italijansko crno vino Valpoličela (Valpoliccela) znaju godinama da se tu kriju drevni ostaci, pošto su rađene razne procjene i istraživanja tla.

Gradski arheolog Đani de Cukato izjavio je da je imao utisak da se vrijeme vratilo unazad kada je video mozaike sa geometrijskim motivima u crvenoj, sivoj, bijeloj i braon boji.

Prema njegovoj procjeni, mozaici su pravljeni prije 250 do 400 godina poslije nove ere.

Takođe se procjenjuje da je vila bila veličine oko 300 kvadratnih metara, a arheolozi su na istom području pronašli ostatke i drugih zgrada, koje su vjerovatno bili pomoćni objekti u vrtu vile.