Francuski sud raspravlja može li 11-godišnja djevojčica da pristane na seks

Ocijenivši da nije bilo "ni nasilja, ni prisile, ni prijetnje, ni iznenađenja", tužilaštvo je odlučilo da krivično goni tog oca dvoje djece za zakonom zabranjen polni odnos sa djetetom koji je definisan kao "seksualni napad na maloljetnicu u dobi do 15 godina". Prijeti mu pet godina zatvora
160 pregleda 17 komentar(a)
pravo, suđenje, Foto: Shutterstock.com
pravo, suđenje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.02.2018. 08:52h

Može li 11-godišnje dijete slobodno da pristane na seksualni odnos sa 28-godišnjim muškarcem? To pitanje će biti u središtu suđenja koje počinje danas u Pontoise, regiji u Parizu, dok se nacrtom zakona predviđa uvođenje minimalne dobi za pristanak.

Afera je šokirala i izazvala žučnu raspravu u Francuskoj.

Prošle godine, 24. aprila, 11-godišnja djevojčica pratila je muškarca, koji joj je prišao dva put ranije, do njegovog stana gdje su imali seksualni odnos.

Njeni roditelji su podnijeli tužbu za silovanje opisujući prestravljeno dijete, nesposobno da se brani i šokirano onim što se dogodilo, prenosi agencija Hina.

Ali, tužilaštvo je smatralo da se ne radi o silovanju jer je odnos bio dobrovoljan i nije izvršen nikakav fizički pritisak na maloljetnicu koja je otišla za muškarcem sopstvenom voljom.

Ocijenivši da nije bilo "ni nasilja, ni prisile, ni prijetnje, ni iznenađenja", tužilaštvo je odlučilo da krivično goni tog oca dvoje djece za zakonom zabranjen polni odnos sa djetetom koji je definisan kao "seksualni napad na maloljetnicu u dobi do 15 godina". Prijeti mu pet godina zatvora.

Sudski postupak bi se, međutim, mogao da se vratiti na početak jer roditelji maloljetnice namjeravaju da traže da se muškarac krivično goni za silovanje za što je predviđena zatvorska kazna od 20 godina a ne za polni odnos bez prisile za što može da dobije najviše pet godina zatvora.

Prošle godine su izbile još dvije afere - oslobađanje 30-godišnjeg muškarca, optuženog za silovanje 11-godišnje djevojčice, kao i kazna od 18 mjeseci zatvora za profesora koji je bio u vezi sa svojom 14-godišnjom učenicom.

Vlada je tada odlučila da uvede minimalnu dob za pristanak na seksualni čin za koju bi predsjednik Francuske Emanuel Makron želio da bude 15 godina.

Nacrt zakona protiv seksističkog i seksualnog nasilja koji bi trebao da odredi taj prag očekuje se na Vijeću ministara 7. marta. Do tada je ministarstvo pravosuđa zadužilo "pluridisciplinarnu misiju" za doprinos raspravi. Grupa stručnjaka, među kojima su pravnici i ljekari, trebala bi da iznesu svoje mišljenje 1. marta.

Za advokaticu djevojčice i njenih roditelja, "pitanje pristanka 11-godišnjeg djeteta ne bi se trebalo ni postavljati".

Ako se njena klijentkinja i prepustila to je bilo jer je bila u stanju šoka, smatra advokatica za koju su svi ustavni elementi silovanja prisutni - seksualna penetracija, "moralna prisila" (koja proizlazi iz njihove razlike u godinama), iznenađenje, nasilje i prijetnja.

Advokat odbrane istakao jer da navodna žrtva "izgleda starija i da je za njegovog klijenta ona imala 17 godina".

Tvrdi takođe da djevojčica "laže o svemu i da nije nikakvo nevinašce".

Bonus video: