zbog epidemije koronavirusa

Dan D u Normandiji obilježen skromno na plažama iskrcavanja

Francuski predsjednik Emanuel Makron naveo je na Tviteru da je 6. juna 1944. godine počela "Vrhovna bitka"

682 pregleda 0 komentar(a)
Sa obilježavanja godišnjice, Foto: AP Photo
Sa obilježavanja godišnjice, Foto: AP Photo

Ceremonija povodom 76 godina od savezničkog iskrcavanja u Normandiji u Drugom svjetskom ratu, održana je danas skromno bez veterana i u zvaničnoj atmosferi zbog epidemije koronavirusa, javila je agencija Frans pres uz ocjenu da je to veliki kontrast u odnosu na svečanost 2019. godine.

Na plaži Vijervil-sir-Mer (Omaha bič) gdje se odvijalo iskrcavanje, priređena je skromna ceremonija sa nadlijetanjem aviona u prisustvu oko 100 ljudi, među kojima su bili ambasadori osam savezničkih zemalja, a to su SAD, Kanada, Danska, Velika Britanija, Poljska, Belgija, Norveška i Holandija. Prisustvovao je i ambasador Njemačke.

Francuski predsjednik Emanuel Makron naveo je na Tviteru da je 6. juna 1944. godine počela "Vrhovna bitka". "Mislim na one koji su nekoliko hiljada kilometara udaljeni od nas, a borili su se da oslobode Francusku zajedno sa našim borcima otpora. Ujedinimo se u ime Slobode, i nikada ne zaboravimo heroje", naveo je Makron.

Tačno prije 76 godina počela je operacija poznata kao Dan D, i jedna od ključnih bitaka za pobjedu nad nacističkom Njemačkom. Iskrcavanje u Normandiji, pod šifrom "Operacija Overlord", najveća je pomorska invazija u istoriji ratovanja.

Desantne savezničke snage činilo je 73.000 američkih, više od 60.000 britanskih i preko 20.000 kanadskih vojnika, uz podršku francuskih komandosa.

Iskrcavanje duž 80 kilometara obale počelo je noćnim padobranskim desantom 23.000 ljudi, velikim artiljerijskim napadom iz vazduha i s mora, poslije čega je 6. juna 1944. uslijedio i uspješan amfibijski desant na strateški važan Pegazov most, u blizini Kana.

Procjene o broju poginulih saveznika prvog dana iskrcavanja se razlikuju: od 2.500 do 5.000.

Tokom čitave tromjesečne operacije, u Normandiji je poginulo, ranjeno ili nestalo oko 215.000 savezničkih vojnika, i kako se procjenjuje, još toliko njemačkih.