Velika Britanija bi krajem Juna mogla uvesti putnički koridor

Lobistička grupa Kaš Karantin, koja predstavlja 500 putničkih i ugostiteljskih kompanija i, u utorak je saopštila kako joj je "privatno potvrđeno" da će se putnički koridori, koji bi omogućili putovanja bez 14-dnevnog karantina, uvesti krajem juna

692 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.06.2020. 12:10h

Putnički koridori koji će omogućiti neograničeno kretanje između Velike Britanije i nekih drugih zemalja otvorit će se 29. juna, objavila je britanska lobistička grupa za turizam, pozivajući se na obećanje više vladinih izvora, piše portal Index.hr.

Velika Britanija u ponedjeljak je uvela 14-dnevnu karantin za one koji dolaze iz inostranstva, uprkos upozorenjima aerodormskih kompanija, luka i drugih da bi to moglo dovesti do još većeg gubitka radnih mjesta upravo kad su se nadali da će se započeti oporavak od Covida-19

Lobistička grupa Kaš Karantin, koja predstavlja 500 putničkih i ugostiteljskih kompanija i, u utorak je saopštila kako joj je "privatno potvrđeno" da će se putnički koridori, koji bi omogućili putovanja bez 14-dnevnog karantina, uvesti krajem juna.

Vladini ministri javno su saopštili da razmatraju putničke koridore ili takozvane „vazdušne mostove“ sa zemljama u kojima je niska stopa zaraze, ali do sada nije bilo formalnih dogovora.

Aerodromske kompanije žele da se karantin potpuno ukine.

Britiš ervejz (BA) udružio se s niskobudžetnim konkurentima Rajan er i Izi Džet s ciljem pokretanja postupka ocjene zakonitosti plana karantina u pokušaju da je ukinu.

Kaš Karantin je sopštio kako ne isključuje opciju da sam pokrene postupak ocjene zakonitosti.

„Još uvijek razmatramo naše mogućnosti u vezi s pravnim postupkom, uključujući hoćemo li se pridružiti BA-ovom zahtjevu ili pokrenuti vlastiti pravni postupak, ali radije bih da se 29. Juna što prije potvrdi kao mogući početak putničkih koridora“, rekao je portparol Kaš Karantine Paul Čarls.

Popularne destinacije za odmor britanskih turista uključuju Portugal, Španiju, Francusku, Grčku i Italiju.

Bonus video: