Makron osudio rasizam ali brani veliku većinu policajaca

Govoreći o demonstracijama u Francuskoj u znak sjećanja na Džordža Flojda i protiv policijskog nasilja, Makron je istakao da "velika većina pripadnika snaga reda nije ukaljana", rekla je portparolka vlade Sibet Ndiaje

280 pregleda 0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Rojters
Emanuel Makron, Foto: Rojters

Francuski predsjednik Emanuel Makron osudio je danas "rasizam i diskriminaciju koji predstavljaju izdaju republičkog univerzalizma", ali je istovremeno stao u odbranu "velike većine" pripadnika policije.

Rasizam je "bolest koja pogađa cijelo društvo", rekao je Makron na sastanku sa ministrima. On je pozvao na "nepopustljivost po ovom pitanju" i na "jačanje mjera" protiv rasizma.

Govoreći o demonstracijama u Francuskoj u znak sjećanja na Džordža Flojda i protiv policijskog nasilja, Makron je istakao da "velika većina pripadnika snaga reda nije ukaljana", rekla je portparolka vlade Sibet Ndiaje.

Makron je pozvao na "modernizaciju tehnika privođenja i intervenisanja pošto nam je poznat kontekst snažnih tenzija", dodala je portparolka.

Predsjednik je "istakao teškoće zadatka snaga reda i izrazio nadu da će se rad na transparentnosti i poboljšanju prakse nastaviti i u narednim nedjeljama i mjesecima".

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane je najavio u ponedeljak obustavljanje tehnike privođenja nazvane "davljenje".

Makron poslednjih dana nastoji da smiri polemiku o policijskom nasilju i rasizmu koja je izbila tokom protesta u znak sjećanja na Džordža Flojda.

Ovaj Afroamerikanac je umro tokom brutalnog hapšenja u Mineapolisu kada mu je policajac bijelac Derek Čuvin koji je sada optužen za ubistvo, koljenom pritisnuo vrat i držao ga u tom položaju skoro devet minuta sve dok nije prestao da se pomijera, iako je Flojd govorio da se guši.

Bonus video: