Njemačka produžila upozorenje na putovanja u zemlje izvan EU do kraja avgusta

Upozorenje se odnosi na sva putovanja koja nisu neophodna, u prvom redu turistička u oko 160 zemalja svijeta

7193 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačka vlada produžila je danas do 31. avgusta zbog pandemije koronavirusa upozorenje za putovanja u sve zemlje koje nisu članice EU, što se odnosi i na Crnu Goru i ostale države Zapadnog Balkana.

Upozorenje se odnosi na sva putovanja koja nisu neophodna, u prvom redu turistička u oko 160 zemalja svijeta, a navodi se i da bi preporuka "mogla da bude ukinuta i ranije u slučaju pozitivnog razvoja pandemije, stabilnog zdravstvenog sistema, usaglašenih mjera bezbjednosti i ako budu postojale pouzdane mogućnosti odlaska i povratka" i da će to biti saopšteno za svaku zemlju pojedinačno, saopštilo je Ministarstvo inostarnih poslova u Berlinu.

"Za razliku od naših evropskih susjeda, za ostatak svijeta još ne posedujemo pouzdane podatke, kriterije i procese usaglašavanja, koji bi omogućili neograničen putnički saobraćaj bez nepredvidivih rizika. Ne možemo i ne želimo da rizikujemo da tokom ljeta Njemci ponovo ostanu nasukani širom svijeta ili da povratnici sa odmora ponovo unesu skriveni virus u Njemačku", izjavio je povodom odluke vlade ministar inostranih poslova Hajko Mas..

Mas je dodao da je vlada svjesna da su mnogi građani Njemačke željni da što prije ponovo putuju u zemlje izvan EU i da se to u prvom redu odnosi na turističke destinacije u Turskoj, sjevernoj Africi, ali i na jugoistočnu Aziju i SAD. "Kada će takva putovanja biti ponovo biti moguća i iz turističkih razloga, zavisiće od toka pandemije", rekao je šef dioplomatije.

Njemačke vlasti će zato, kako je naveo, i prije početka septembra često provjeravati opravdanost upozorenja, imajući kao glavni kriterijum u vidu bezbjednost putnika. "Tamo, i samo tamo gdje ukupni paket koji čine pozitivni razvoj pandemije, stabilni zdravstveni sistem i usklađene sigurnosne mjere za turizam i pouzdan odlazak i povratak to dozvoljavaju, postojaće mogućnost da se sa upozorenja ponovo vratimo na redovne individualne preporuke za putovanja" rekao je Mas.

Prema njegovim riječima, ukidanje upozorenja mora da se uklapa i u kompletnu sliku, i ne bi bilo opravdano da na hiljade evropskih turista ponovo putuje po zemljama za čije građane još uvek važi zabrana ulaska u EU.

Upozorenja koja objavljuje Njemačka vlada predstavljaju ozbiljan poziv građanima da ne putuju u određene zemlje, ali ne i zabranu. Putnici na sopstvenu odgovornost odlučuju da li krenuti na put, ali postojanje upozorenja, kako se navodi na sajtu Ministarstva inostranih poslova, može da ima određene pravne posljedice, kao što je važenje putničkog zdravstvenog osiguranja.

U upozorenju objavljenom povodom pandemije Kovid-19 vlada savjetuje građanima da ne kreću na "nepotrebna, turistička putovanja u inostranstvo, pošto i dalje treba računati sa drastičnim ograničenjima u međunarodnom vazdušnom i putničkom saobraćaju, sa globalnim ograničenjima za ulazak u pojedine države, mjerama karantina i ograničenjima u javnom životu", kao i tim da na mnogim destinacijama i dalje postoji visok rizik da putnici zbog jačanja ograničenja neće biti u stanju da se vrate.

Njemačka vlada je početkom juna odlučila da od 15. juna ukine upozorenje za putovanja u zemlje EU, pridružene članice Šengenske zone Švajcarsku, Norvešku, Lihtenštajn i Island i Veliku Britaniju.

"Vlada je odlučila da ne produži upozorenje na putovanja" na destinacije u Evropskoj uniji i pridruženim zemaljama kako bi ih zamijenila "preporukama" na putovanja u zavisnosti od zemlje do zemlje, izjavio je tada Mas. On je, međutim upozorio da je njemačka vlada u prvom naletu pandemije evakuisala 240.000 turista koji su ostali blokirani širom svijeta, i da nema namjeru da takvu skupu operaciju ponavlja ovog ljeta.

Bonus video: