pojačane kontrole

Postepeno otvaranje granica u Evropi, i dalje zatvorene za Zapadni Balkan

Francuska će svoje granice prema zemljama izvan šengenskog prostora postepeno otvarati od 1. jula. Vrijeme otvaranja će varirati "u zavisnosti od zdravstvene situacije u pojedinim trećim zemljama" i odgovaraće sporazumima "koji do tada budu postignuti na evropskom nivou"

7329 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Poljska, Češka, Francuska i Norveška otvaraju svoje granice uz određene izuzetke. Za osobe sa Zapadnog Balkana, odnosno iz tzv. trećih zemalja i dalje su na snazi ograničenja.

Poslije skoro tri mjeseca, Poljska je ponovo otvorila svoje granice sa svim susjednim zemljama članicama Evropske unije. Ograničenja koja su važila na granici s Litvanijom ukinuta su u petak, a u ranim jutarnjim satima u subotu (13.06.) to se dogodilo i na granicama s Njemačkom, Češkom i Slovačkom.

Za sada se te uredbe ne odnose na zemlje koje nisu članice EU, jer je, prema saopštenju poljske vlade, situacija u nekim zemljama, posebno u Latinskoj i Sjevernoj Americi, još uvek zabrinjavajuća. Zadržane su i kontrole na poljskim granicama s Ukrajinom, Bjelorusijom i ruskom eksklavom Kalinjingradom.

Francuska će u najvećoj mjeri ukinuti ograničenja na svojim granicama za putnike iz EU 15. juna. To je odlučeno u skladu s preporukama Evropske komisije, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih, kao i spoljnih poslova u Parizu. Osobe iz država članica EU, kao i iz Andore, Islanda, Lihtenštajna, Monaka, Norveške, San Marina, Švajcarske i Vatikana od tog datuma mogu ulaziti u Francusku bez ikakvih ograničenja. Izuzeci se i dalje važe za Španiju i Veliku Britaniju - koji predviđaju karantin u trajanju od 14 dana, koji se primjenjuje i u te dvije države.

Francuska će svoje granice prema zemljama izvan šengenskog prostora postepeno otvarati od 1. jula. Vrijeme otvaranja će varirati "u zavisnosti od zdravstvene situacije u pojedinim trećim zemljama" i odgovaraće sporazumima "koji do tada budu postignuti na evropskom nivou".

I Češka će od ponedeljka otvoriti svoje granice za građane gotovo svih zemalja EU, Švajcarske i Lihtenštajna. To će se dogoditi zahvaljujući povoljnim epidemiološkom razvoju, saopšteno je iz Ministarstvo zdravlja u Pragu.

Kontrole na granicama Njemačke i Austrije, uvedena zbog pandemije, ukinute su prije sedam dana.

Međutim, zabrana ulaska u Češku ostaje na snazi za putnike koji žive u Belgiji, Portugalu, Velikoj Britaniji, Švedskoj i poljskoj Šleziji. Prema navodima vlasti, ta područja se još uvijek smatraju rizičnim.

Norveška takođe u ponedjeljak želi ponovo da otvori granice prema gotovo svim susjednim zemljama, najavila je vlada ove šengenske države. Ukidanje ograničenja važi za putnike iz Danske, Finske i Islanda - dok za Švedsku postoje regionalni propisi: za sada je dozvoljeno ući samo posjetiteljima iz Jutlanda, jer nivo zaraze u ostalim regijama Švedske još nije "prihvatljiv".