Dogovorili se o vakcini za 400 miliona građana EU

Ovaj ugovor je prvi koji je potpisala Evropska alijansa za inkluzivne vakcine (IVA) grupa koju su formirale Francuska, Njemačka, Italija i Holandija kako bi obezbijedile doza vakcina za sve zemlje članice što je prije moguće

5847 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dok svijet sa strahom i oprezom prati situaciju u Kini gdje su zabilježeni novi slučajevi lokalne transmisije a broj zaraženih od novog koronavirusa nakon mjeseci mirovanja počeo je da raste, kompanija AstraZeneca Plc potpisala je ugovor sa evropskim vladama obavezujući se da će snabdijeti region svojom potencijalnom vakcinom protiv koronavirusa.

Prema jučerašnjim podacima u svijetu je od koronavirusa umrlo skoro 431 000 osoba dok se broj zaraženih približava cifri od osam miliona u 196 država i teritorija.

Ugovor koji je potpisala britanska farmaceutska kompanija AstraZeneca odnosi se na 400 miliona doza vakcine, koju proizvodi Oksford univerzitet, saopštila je kompanija su subotu, dodajući da traži načine da proširi proizvodnju vakcine za koju je kazala da će je staviti na raspolaganje bez profita tokom pandemije. Vakcina je i dalje u fazi kliničkog testiranja. Ukoliko rezultati tih testova uvjere regulatore da je vakcina bezbjedna i efikasna, isporuka se očekuje krajem 2020.

Ovaj ugovor je prvi koji je potpisala Evropska alijansa za inkluzivne vakcine (IVA) grupa koju su formirale Francuska, Njemačka, Italija i Holandija kako bi obezbijedile doza vakcina za sve zemlje članice što je prije moguće.

„Ovo će omogućiti da stotine miliona ljudi u Evropi ima pristup vakcini, naravno ako bude efikasna a mi ćemo to znati do kraja ljeta“, kazao je novinarima izvršni direktor kompanije Paskal Sorio. „On je kazao da je na osnovu početnih podataka optimista da će djelovati.

Alijansa će „sarađivati sa Evropskom komisijom i drugim državama u Evropi kako bi se pobrinula da svi u Evropi budu snabdjeveni vakcinom“, kazao je on. „Imamo veoma samoodrživ lanac snabdijevanja za Evropu“ sa, između ostalog, proizvođačima u Holandiji, Njemačkoj, Italiji, kazao je on.

Vakcina je za sve članice EU. Četiri države koje su pristale na dogovor platiće ukupan iznos, koji nije objavljen, a program omogućava i drugim državama da se pridruže pod istim uslovima, kazao je za Rojters izvor iz italijanskog ministarstva zdravlja. Kina, Brazil, Japan i Rusija su takođe izrazili interesovanje, kazao je izvor britanske agencije.

Još ne postoji odobrena vakcina ili lijek za kovid-19 izuzetno zaraznu bolest koju izaziva novi virus.

„Mnoge države na svijetu već su obezbijedile vakcine, Evropa još nije. Brza koordinisana akcija grupa država članica stvoriće dodatnu vrijednost za sve građane EU u ovoj krizi“, kazao je italijanski ministar zdravlja Roberto Speranca.

Međutim, nova žarišta u Kini pružaju uvid i u poteškoće sa kojima će se svijet suočiti u borbi protiv kovida-19 iako se države u Evropi pripremaju da otvore granice početkom ljetnje sezone odmora nakon pada broja oboljelih.

Vijesti iz Kine predstavljaju i svojevrsno upozorenja o drugom talasu pošto je u toj zemlji zabilježen najveći broj novih slučajeva u posljednjih nekoliko mjeseci, a djelovi Pakinga su pod karantinom.

Od ukupno 57 novih slučajeva koje su prijavile kineske vlasti, njih 36 su slučajevi lokalne transmisije u prijestonici gdje je velika pijaca hrane u centru grada zatvorena a obližnji stambeni kompleksi su stavljeni u karantin.

Bolest se sada najbrže širi u Latinskoj Americi, gdje prijeti da uruši zdravstvene sisteme i izazove politička previranja. Brazil je sada druga zemlja u svijetu, poslije SAD, po broju mrtvih dok je ministar zdravlja u Čileu Haime Manalih u subotu podnio ostavku usljed prašine koja se podigla oko pravog broja mrtvih od kovida-19.

Bonus video: