BRITANSKI PREMIJER GOVORIO O ODNOSIMA POSLIJE BREGZITA

Džonson očekuje sporazum sa EU u julu: Stavovi Londona i Brisela nisu tako udaljeni

Nakon kratkog sastanka, kako javlja AP, evropski zvaničnici su u zajedničkoj izjavi naveli da bi razgovori trebalo da se intenziviraju "kako bi se stvorili najpovoljniji uslovi za zaključivanje i ratifikaciju sporazuma prije kraja 2020. godine"

153 pregleda 0 komentar(a)
Džonson, Foto: AP
Džonson, Foto: AP

Britanski premijer Boris Džonson ocijenio je danas da bi u julu mogao da bude postignut sporazum sa Evropskom unijom o odnosima poslije Bregzita, dodajući da stavovi Londona i Brisela "nisu tako udaljeni".

"Ono što smo danas rekli, što brže to bolje, nema razloga da ne postignemo u julu", rekao je Džonson na televiziji nakon video konferencije sa evropskim liderima.

Nakon kratkog sastanka, kako javlja AP, evropski zvaničnici su u zajedničkoj izjavi naveli da bi razgovori trebalo da se intenziviraju "kako bi se stvorili najpovoljniji uslovi za zaključivanje i ratifikaciju sporazuma prije kraja 2020. godine".

Velika Britanija je u petak zvanično potvrdila da ne želi da produži prelazni period koji ističe krajem decembra, a tokom kojeg dvije strane treba da se usaglase o svojim odnosima poslije Bregzita.

Britanija je 31. januara izašla iz EU i od tada pregovara sa Briselom o budućim ekonomskim odnosima kada istekne prelazni period krajem godine, ali ti pregovori su za sada u blokadi.

Preporučujemo za Vas