Premijer Malte „zgrožen“, traži istragu povodom skandala

Novinarsko istraživanje pokazalo da je biznismen, optužen da je naručio ubistvo malteške novinarke, zaradio milione od projekta vjetroelektrane na Možuri

42720 pregleda 148 reakcija 16 komentar(a)
Tvrdi da nema šta da krije: Muskat sa Markovićem u vili „Gorica“, Foto: Boris Pejović
Tvrdi da nema šta da krije: Muskat sa Markovićem u vili „Gorica“, Foto: Boris Pejović

Premijer Malte Robert Abela je pozvao na punu istragu povodom navoda da je osumnjičeni za ubistvo novinarke Dafne Karuana Galicije zaradio milione eura od posla koji je državna firma „Enemalta“ sklopila sa Crnom Gorom.

Trag novca je povezao kompaniju Jorgena Feneka, jednog od najbogatijih malteških biznismena, sa kupovinom vjetroelektrane na Možuri, objavili su juče „Tajms ov Malta“ i Rojters.

„Ako je to što je objavljeno tačno, zgrožen sam. Malteška policija mora istražiti svakoga ko je umiješan“, rekao je Abela.

Premijer je poručio da se neće oklijevati da smijeni laburističkog poslanika Konrada Micija ako se utvrdi da je umiješan. Mici je bio ministar energetike kada je sklopljen posao sa Crnom Gorom.

Robert Abela
Robert Abelafoto: AP Photo

U mjesecima prije nego što je ubijena, istraživačka novinarka je bila na tragu ofšor kompanije „17 Black Limited“.

Nije znala ko je vlasnik firme, koja je bila registrovana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Međutim, bila je sigurna da je osnovana da bi preko nje išle koruptivne uplate za najviše funkcionere Malte, pisala je u svom blogu, ne pružajući dokaze.

Karuana Galicija je ubijena u eksploziji automobila bombe u oktobru 2017. Fenek je prošle godine optužen da je naručio njeno ubistvo, što on poriče. Likvidacija novinarke je izazvala političku krizu na Malti i dovela do ostavke premijera Džozefa Muskata početkom ove godine.

Aktivnosti „17 Black Limited“ su ostale obavijene velom tajne, ali dokazi do kojih su došli britanska agencija i malteški list bacaju svjetlo na njene operacije preko projekta izgradnje vjetroelektrane kod Ulcinja.

„17 Black Limited“ je u decembru 2015. ostvario dobit od 4,6 miliona eura kada je malteška „Enemalta“ kupila vjetropark u Crnoj Gori. Transakcija je uslijedila nakon pregovora i nekoliko posjeta Konrada Micija Crnoj Gori.

Tog istog mjeseca, knjigovođe Micija i tadašnjeg Muskatovog šefa kabineta Kita Šembrija, napisale su u jednom mejlu da bi Šembri i Mici trebalo da dobiju uplatu od „17 Black Limited“ za usluge koje nisu precizirane. Mediji su ranije pisali o tim mejlovima, koji su bili dio prijave za otvaranje bankovnih računa za panamske firme u vlasništvu Šembrija i Micija.

 Jorgen Fenek
Jorgen Fenekfoto: AP Photo

Šembri je Rojtersu u aprilu 2018. potvrdio da su kompanije u njegovom vlasništvu izradile poslovni plan sa „17 Black“, koji nije ostvaren, ali nije otkrio detalje. On je sada pod istragom zbog potencijalne umiješanosti u ubistvo Karuane Galicije, objavila je policija. On poriče bilo kakvu ulogu u njenoj likvidaciji. Mici je ranije rekao da nije nikako umiješan, niti je znao bilo šta o zavjeri za njeno ubistvo.

Upitan o posjetama Crnoj Gori, Mici je odgovorio: „U tom projektu sam učestvovao kao ministar nadležan za „Enemaltu“ i cjelokupnu energetsku politiku“. On je negirao da je imao bilo kakvu ulogu u nekom koruptivnom poslu.

Rojters nije pronašao nikakve dokaze da je „17 Black“ isplatio novac Šembriju i Miciju.

Agencija navodi da je projekat vjetroelektrane Možura pokrenut 2010. kao prvi veliki poduhvat države u oblasti obnovljive energije. Koncesiju za izgradnju i upravljanje vjetroelektranom dobila je španska kompanija „Fersa Renovables“, koja se u međuvremenu spojila sa drugom španskom firmom „Audax Renovables“. Malteška vlada je u novembru 2015. objavila da će „Enemelta“ kupiti ovaj projekat.

Dokumenta koja je objavila „Fersa“, i poslovni podaci u Crnoj Gori, otkrivaju da su Španci 99 odsto udjela u Možuri prodali posredniku, kompaniji „Cifidex Ltd“ registrovanoj na Sejšelima. Rojters navodi da je i preostalih jedan odsto akcija, u vlasništvu lokalne crnogorske kompanije, takođe prodato „Cifidexu“.

U pitanju je kompanija „Čelebić“, koja je za CIN-CG ranije saopštila da „određeni period“ nije dio projekta gradnje vjetroelektrana.

Prema javno dostupnim podacima, „Cifidex“ je kupio akcije Možure 10. decembra 2015. za 2,9 miliona eura. Dvije nedjelje kasnije, „Cifidex“ je sve akcije prodao „Enemalti“. U podacima malteške državne firme, navodi se da je platila 10,3 miliona eura - tri puta više od originalne cijene.

Vlasništvo nad „Cifidexom“, kao i eventualni profit koji je ostvario, uključujući bilo kakvu dodatnu naknadu za sklapanje ovog posla, nije navedeno u javno dostupnim dokumentima. Firma „Audax Renovables“ nije htjela da saopšti bilo kakve detalje o vlasništvu nad „Cifidexom“ uz obrazloženje da „ne može pružiti informacije koje su lične ili o pojedincima“. „Audax“ je objasnio da je vjetropark prodao zato što „nije bio strateški“.

„Enemalta“ nije dala nikakve dodatne detalje o transakciji i saopštila da će odgovoriti čim prikupi i provjeri informacije.

Izvori direktno uključeni u transakciju rekli su Rojtersu da je struktura sljedeća: „Cifidex“ je kupio akcije od „Ferse“ sa tri miliona pozajmljenih od „17 Black“. Pošto je „Cifidex“ prodao akcije „Enemalti“, vratio je tri miliona firmi „17 Black“, plus dodatnih 4,6 miliona eura „udjela u profitu“, prema tim izvorima.

Osobe koje su imale pristup informacijama o bankovnom računu „17 Black“ u Dubaiju, potvrdile su Rojtersu da je „17 Black“ uplatio tri miliona eura „Cifidexu“ krajem novembra 2015. godine. „Cifidex“ je do maja sljedeće godine na račun „17 Black“ uplatio ukupno 7,8 miliona eura. Treći izvor je rekao da je u pitanju manja cifra - 7,6 miliona eura.

Osoba koja je direktno upućena u situaciju, kazala je da je „Cifidex“ u vlasništvu Turaba Musajeva, izvršnog direktora „SOCAR Tradinga“, švajcarske podružnice azerbejdžanske državne naftne kompanije SOCAR.

Musajev, koji je britanski državljanin, je Fenekov poslovni partner. Njih dvojica su bili direktori konzorcijuma koji je 2017. na Malti izgradio elektranu na gas od 450 miliona eura. Musajev je, prema javnim podacima, zastupao „SOCAR Trading“, koji je posjedovao trećinu konzorcijuma.

Musajevljev pravni zastupnik u Britaniji, firma Atkins Thomson, saopštio je da on nije imao nikakav razlog da izbjegava poslovanje sa Fenekom. „Naš klijent nije znao ništa, niti je bilo šta sumnjao, i nije imao razloga da vjeruje da je Fenek na bilo koji način umiješan u taj zločin“, navela je advokatska firma u pismu Rojtersu.

„Cifidex“ je imao svoj nezavisni menadžment, navodi se u pismu. Oni se, međutim, nisu direktno osvrnuli na Musajevljevo vlasništvo nad „Cifidexom“ niti odgovorili na pitanja o njegovoj ulozi u nagodbi oko Možure. U pismu je kaže i da, osim te transakcije, Musajev nije imao drugih poslova sa Fenekom.

Fenek, koji u zatvoru čeka suđenje, nije odgovarao na pitanja o vjetroelektrani koja su mu upućena preko njegovih advokata. Jedan od njih je rekao da biznismen još ne želi da daje komentare na tu temu.

„SOCAR Trading“ je odgovorio Rojtersu da nije uključen i da ne zna ništa o projektu Možura, niti o „17 Black“. Ta kompanija je u saopštenju naglasila da je angažovala Musajeva kao konsultanta „dopuštajući mu da posluje i izvan njegovih službenih dužnosti“. SOCAR je potvrdio da je imenovao Musajeva za direktora konzorcijuma za projekat elektrane, gdje je sarađivao sa Fenekom.

Mici i bivši premijer Muskata su kazali da nisu znali da su Musajev, „17 Black“ ili Fenek bili povezani sa projektom vjetroelektrane. Muskat, koji je prisustvovao otvaranju vjetroelektrane u novembru 2019, neposredno prije nego je napustio dužnost premijera, rekao je da nema šta da krije, da mu je novo ono što je juče objavljeno i da je spreman da odgovori na sva pitanja policije.

Sumnjive posjete Crnoj Gori

U nacrtu procurjelog izvještaja iz 2017. koji je sastavila FIAU, malteška jedinica za analizu podataka u cilju suzbijanja pranja novca, upozoreno je na Micijeve česte posjete Crnoj Gori uoči zaključenja dogovora o vjetroelektrani, piše „Tajms ov Malta“.

Izvještaj, u kojem je navedena razumna sumnja u kriminalnu aktivnost u Micijevim poslovima, zaključen je i poslat policiji na proljeće 2018. Izvještaj je, kako navodi malteški list, sadržao obavještajne podatke u kojima se Fenek navodi kao vlasnik „17 Black“.

„Vrijeme da se iskorijeni mreža korupcije“

Malteška Nacionalistička partija (PN) je pozvala na hapšenja i istragu protiv Muskata, Šembrija i Micija zbog umiješanosti u kupovinu vjetroelektrane, objavio je list „Malta tudej“.

„Današnje vijesti o projektu Enemalte u Crnoj Gori potvrđuju da u oni bili umiješani u korupciju velikih razmjera“, saopštila je ta opoziciona stranka.

U saopštenju se navodi da je vrijeme da se „institucije države probude i djeluju povodom korupcije koju sprovode pojedinci koji su do prije nekoliko mjeseci bili na najvišim pozicijama na Malti“.

„Došlo je vrijeme da mreža korupcije koju su stvorili Džozef Muskat i njegovi prijatelji bude iskorijenjena jednom za svagda, kako narod ne bi plaćao cijenu korupcije preko viših tarifa za struju“, navedeno je u saopštenju.

Bonus video: