uspostavljenih zbog koronavirusa

Švajcarska od ponedeljka ukida većinu restriktivnih mjera

Održavanje demonstracija će biti dozvoljeno, pod uslovom da demonstranti nose zaštitne maske. Umjesto dva metra, tražit će se fizička distanca od 1,5 metara

1820 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Švajcarske, Foto: Shutterstock.com
Detalj iz Švajcarske, Foto: Shutterstock.com

Švajcarska je odlučila ukinuti većinu restriktivnih mjera kojima se borila protiv koronavirusa. Mjere će se početi ukidati od ponedjeljka, 22. juna.

Od navedenog dana će biti dozvoljeni događaji kojima može prisustvovati do hiljadu ljudi. Ranije je taj broj bio ograničen na 300, piše portal Swissinfo.

Biće ukinute i restrikcije koje se odnose na to kada ugostiteljski objekti mogu biti otvoreni. Od posjetilaca ugostiteljskih objekata se neće tražiti da moraju sjediti u zatvorenim prostorijama, kao što je to bio slučaj.

Održavanje demonstracija će biti dozvoljeno, pod uslovom da demonstranti nose zaštitne maske. Umjesto dva metra, tražit će se fizička distanca od 1,5 metara.

Predsjednica Švicarske Simoneta Somaruga i ministar zdravstva Alen Berset su na konferenciji za medije ukazali da su se odlučili na ukidanje restrikcija jer su statistički pokazatelji o broju zaraženih i preminulih dobri, te da su sada "bolje pripremljeni". Pozvali su na oprez i individualnu odgovornost.

Očekuje se da se poslovanje uskladi sa novonastalim okolnostima. Poslodavci moraju učiniti dostupnim sredstva za higijenu ruku, omogućiti fizičku distancu i tražiti nošenje maski, ako distanca nije moguća. Naglašena je važnost praćenja kontakata osoba koje su zaražene.

Preporučujemo za Vas