Lider opozicije na Malti: O korupciji u Crnoj Gori Vlada znala još u novembru 2019.

Policija je obavijestila Vladu jer je Fenek tražio predsjedničko pomilovanje, a za uzvrat nudio otkriće o korupciji u vezi sa dogovorima Crne Gore i Elektrogasa

5584 pregleda 4 komentar(a)
Adrian Delia, Foto: Twitter/Adrian Delia
Adrian Delia, Foto: Twitter/Adrian Delia

Lider opozicije Malte Adrian Delia izrazio je zabrinutost zbog, kako je nazvao - skandala povodom navoda da je osumnjičeni za ubistvo novinarke Dafne Karuana Galicije, Jorgen Fenek zaradio milione eura od posla koji je državna firma "Enemalta" sklopila sa Crnom Gorom.

On se sastao sa predsjednikom Malte Džordžom Velom.

Opozicioni lider je rekao da su premijer Robert Abela i Vlada Malte bili obaviješteni o svim događajima još u novembru 2019. godine.

Abela je ranije izrazio zabrinutost zbog otkrivanja ovakve afere i insistirao na istraživanju svih tvrdnji.

Međutim, policija je kasnije u saopštenju navela da je već istraživala prodaju u Crnoj Gori i da je obavijestila Vladu Malte još u novembru.

Tada je, prenosi Malta today, Fenek tražio predsjedničko pomilovanje, a za uzvrat nudio otkriće o korupciji u vezi sa dogovorima Crne Gore i Elektrogasa.

Rojters je u svojoj istrazi otkrio da je jedan od najbogatijih preduzetnika Malte Jorgen Fenek vlasnik 17 Black kompanije.

Fenek je uhapšen krajem novembra 2019. zbog umiješanosti u ubistvo novinarke Dafne Karuane Galicije, a kasnije je i zvanično optužen.

Fenek je profitirao više miliona eura od kupovine vjetroelektrane u Crnoj Gori od strane Enemalte, navode strani istraživački centri.

Ofšor kompanija 17 Black Limited koju je Galicija istraživala 2015. godine ostvarila je dobit od 4,6 miliona eura, kada je državna energetska kompanija Enemalta kupila vjetroelektranu u Crnoj Gori.

Kupovina je uslijedila nakon nekoliko putovanja u Crnu Goru i pregovora koje je vodio tadašnji ministar energetike Malte Konrad Mici.

Bonus video: