Makron na Korzici: Odbacuje usvajanje korzikanskog jezika i status "stanovnika Korzike"

Tokom njegove prve posjete Korzici, nakon što je izabran za predsjednika Francuske, Makron je rekao da korizikanskom jeziku neće biti dat zvaničan status i da lokalnim vlastima neće biti dozvoljeno da stavljaju veto na kupovinu posjeda na ostrvu
50 pregleda 6 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2018. 21:00h

Predsjednik Francuske Emanuel Makron poručio je da je otvoren za specifično pominjanje Korzike u francuskom ustavu, ali je odbacio mogućnost usvajanja korzikanskog jezika, davanje statusa "stanovnika Korzike", kao i druge zahtjeve nacionalističkih lidera na tom mediteranskom ostrvu, prenosi Tanjug.

Makron je rekao da bi pominjanje Korzike u francuskom ustavu dovelo do priznanja njenog identiteta, ali i "usidrilo" je u okviru Francuske, prenio je Rojters.

Tokom njegove prve posjete Korzici, nakon što je izabran za predsjednika Francuske, Makron je rekao da korizikanskom jeziku neće biti dat zvaničan status i da lokalnim vlastima neće biti dozvoljeno da stavljaju veto na kupovinu posjeda na ostrvu.

Makron se založio, po dolasku na Korziku, za jedinstvo Francuske Republike, u trenutku kada je u usponu uticaj nacionalista na tom mediteranskom ostrvu.

Francuski predsjednik, koji boravi u dvodnevnoj posjeti tom ostrvu, podsjetio je na značajnu ulogu Korzikanaca u oslobađanju Francuske u Drugom svjetskom ratu, prenijela je agencija AP.

Tri dana uoči posjete Makrona, na Korzici, koja je dio Francuske od 1768. godine, održani su protesti na kojima je na hiljade demonstranata tražilo veću autonomiju, jednak status za korzikanski jezik i oslobađanje, kako su ih nazvali, "političkih korzikanskih zatvorenika".

Makron je odao poštu nekadašnjem prefektu Klodu Erinjaku, kojeg je ubio, prije 20 godina u Ajačiu, aktivista koji se borio za nezavisnost Korzike.

Korzika, ponosna i dostojanstvena zemlja, ukaljana je tim zločinom, rekao je Makron.

"Ono što se dogodilo ovdje, 6. februara 1998. godine ne može se opravdati, ne može se objasniti. Čovjek je ubijen jer je služio Republici", istakao je francuski predsjednik.

To ubistvo je zaprepastilo Francusku, a na Korzici se nasilje nastavilo u manjoj mjeri, postavljanjem bombi ispod automobila ili nekih objekata noću, dok nikoga nema.

Makron treba da se u toku večeri sastane sa nacionalističkim liderima Žilom Simeonijem i Žan Gijem Talamonijem.

Simeoni, koji je predsjednik regionalne skupštine, rekao je da je Makronova posjeta "izuzetno značajan momenat sa potencijalom da postane istorijska", zbog ponekad komplikovanih odnosa između Francuske i tog njenog ostrva.

Nacionalisti na Korzici traže od Pariza veću autonomiju, ali za razliku od španske Katalonije, oni ne traže punu nezavisnost, navela je američka agencija.

Bonus video: