Merkel: Dogovor je snažna osnova za dobru i stabilnu vladu; DPA: Platila je veliku cijenu

Dogovor treba da odobre Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel, njen manji partner bavarska Hrišćansko-socijalna unija i članstvo Socijaldemokratske partije (SPD)
2 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2018. 15:20h

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je koalicioni dogovor njenih konzervativaca socijaldemokrata snažna osnova za "dobru i stabilnu vladu".

Merkel je novinarima rekla da će dogovorom njemačka privreda ostati snažna i da će voditi zemlju u budućnost, prenio je Asošijetid pres.

Ona je rekla da je dogovor temelj za dobru i stabilnu vladu, što je potrebno zemlji i što mnogi u svijetu očekuju od Njemačke.

Njemačka agencija DPA ocijenila je da je Merkel bila primorana na velike ustupke oko podjele ministarskih mjesta kako bi se došlo do proboja u pregovorima, premda i dalje postoje prepreke.

Dogovor treba da odobre Hrišćansko-demokratska unija (CDU) Angele Merkel, njen manji partner bavarska Hrišćansko-socijalna unija i članstvo Socijaldemokratske partije (SPD).

Merkel je kako je ocijenila DPA platila veliku cijenu kako bi okončala višemjesečnu političku krizu i dogovorila koaliciju konzervativaca i socijaldemokrata.

DPA navodi da je Merkel bila primorana na velike ustupke oko podjele ministarskih mjesta kako bi se došlo do proboja u pregovorima, premda i dalje još nije sve gotovo.

CDU je žrtvovala uticajna ministarstva vanjskih poslova i finansija koje idu SPD-u, dok je ministarstvo unutrašnjih poslova prepustila CSU.

Već oslabljenje lošim rezultatima na septembarskim izborima i propašću pregovora u novembru sa Zelenima i Slobodnim demokratama, Merkel bi mogla da se nađe na udaru kritika iz sopstvene partije zbog prepuštanja važnih ministarstva, navodi DPA.

Gradonačelnik Hamburga Olaf Šulc će biti ministar finasija, dok će njegov dosadašnji stranački šef Martin Šulc biti na čelu njemačke diplomatije.

Po koalicionom sporazumu šef CSU-a Horst Zehofer će biti ministar unutrašnjih poslova koje je nadležno za imigracije, izbjeglice i unutrašnju bezbjednost.

Odluka da Zehofer bude ministar unutrašnjih poslova je donijeta uoči važnih oktobarskih izbora u Bavarskoj gdje je populistička Alternativa za Njemačku već ostvarila dobre rezultate.

Ministarka odbrane Ursula fon der Lejen će ostati na položaju, dok će šef kabineta kancelarke Peter Altmajer postati ministar privrede.

Izvršni odbor CSU će u četvrtak razmotriti koalicioni dogovor, dok se odluka CDU očekuje na stranačkoj konferenciji krajem februara.

Dogovor treba još da odobri oko 463.000 članova Socijaldemokratske partije, a očekuje se da će rezultati biti objavljeni početkom marta. Mnogi članovi te stranke se protive novoj koaliciji s konzervativcima, pošto su poslije četiri godine "velike koalicije" jesenas doživjeli katastrofalan poraz na izborima, navodi Asošiejted pres.

Bonus video: