Postignut dogovor Merkel i Šulca "u načelu", Blid: Lider SPD ministar spoljnih poslova

Runda pregovora kojoj su prisustvovali lideri partija počela je u juče prije podne, i to je trebalo da bude poslednji dan pregovora dvije strane započetih početkom januara
0 komentar(a)
Angela Merkel, Martin Šulc, Foto: Reuters
Angela Merkel, Martin Šulc, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.02.2018. 10:36h

Pregovori o formiranju koalicije konzerativaca Angele Merkel i socijaldemokrata dobili su jutros epilog nakon što je postignut dogovor između dvije najjače njemačke stranke.

Runda pregovora kojoj su prisustvovali lideri partija počela je u juče prije podne, i to je trebalo da bude poslednji dan pregovora dvije strane započetih početkom januara.

Njemački Bild javlja da dogovor predviđa da će SPD dobiti ministarstva spoljnih poslova, rada i finansija, a da CDU preuzima vođenje ekonomije i odbrane.

Politički zvaničnici su tražili rješenje kako da vladaju zajedno da bi izvukli Njemačku iz političke neizjvesnosti pošto je bez vlade od parlamentarnih izbora u septembru, jer nijedna partija nije dobila jasnu većinu.

Međutim, socijaldemokrate su, prema jučerašnjim informacijama, iskazale podijeljenost oko šanse da se još jednom povežu u koaliciju sa Angelom Merkel, i Šulcu je potrebno da dobije opipljive ustupke ili će baza na kraju odbaciti kompromis.

Nakon postizanja sporazuma sa konzervativcima Angele Merkel 440.000 aktivista partije imaće poslednju riječ na internom glasanju koje bi moglo da se završi početkom marta.

Bonus video: