Afera na pomolu: Grčki premijeri i ministri primali "debeli mito"

Sva inkriminišuća dokumenta predata su grčkom parlamentu koji bi trebalo da odluči da li će protiv bivših ministara i premijera biti pokrenuta istraga
73 pregleda 4 komentar(a)
Grčka, novac, Foto: Shutterstock
Grčka, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.02.2018. 08:29h

Grčki tužioci saopštili da imaju imena osam bivših ministara i dva premijera te zemlje koji su primili "debeli mito" od farmaceutske kompanije.

Kako prenosi BBC, pokrenuta je istraga o "neviđenoj korupcionaškoj aferi" u Grčkoj, u okviru koje se visoki državni zvaničnici terete da su uzeli veliku količinu novca od "Novartisa", koji je podmićivao ljekare kako bi prepisivali ljekove te farmaceustke kuće.

Tužioci, koji su objelodanili taj slučaj, međutim, nisu htjeli da navedu imena ministara i premijera. Navodi se samo da su oni bili u izvršnoj vlasti u periodu od 2006. do 2015, piše B92. Naveli su i da je Grčka tako oštećena za milione eura, upravo u vrijeme teške ekonomske krize u toj zemlji. Prema tvrdnjama agencije AMNA, "Novartis" je političarima platio 50 miliona eura, a dokazi su, između ostalog, prikupljeni od 20 svjedoka. Grčki mediji povezali su bivše grčke premijere iz pomenutog perioda kao i resorne ministre, ali su svi redom odbili da imaju znanja o toj "šemi". Jedan od upitanih bio je i bivši grčki premijer Antonis Samaras, koji je kategorično odbacio sve optužbe i čak najavio da će podnijeti tužbu protiv sadašnjeg premijera Grčke Aleksisa Ciprasa. Kako prenosi BBC, sva inkriminišuća dokumenta predata su grčkom parlamentu koji bi trebalo da odluči da li će protiv bivših ministara i premijera biti pokrenuta istraga.

Bonus video: