čeka glavni pretres u zatvoru

Asanž preskočio ročište o izručenju SAD, sljedeće krajem jula

Asanžovi advokati su rekli da iz zdravstvenih razloga on danas nije mogao da video-vezom iz zatvora učestvuje na ročištu

1587 pregleda 0 komentar(a)
Foto: AP Photo
Foto: AP Photo

Britanska sutkinja je danas rekla da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž mora da prisustvuje sljedećem pripremnom ročištu procesa o svom izručenju SAD, osim ako ne dostavi medicinske dokaze koji bi opravdali njegovo odsustvo.

Asanžovi advokati su rekli da iz zdravstvenih razloga on danas nije mogao da video-vezom iz zatvora učestvuje na ročištu.

Okružna sutkinja Vanesa Baraitser zakazala je naredno pripremno ročište za 27. jul.

Taj 48-godišnji Australijanac je optužen u SAD u 18 tačaka zbog objavljivanja tajnih državnih dokumenata. Tužioci ga terete za kovanje zavjere sa američkom vojno-obavještajnom analitičarkom Čelsi Mening, dok je bila muškog pola (Bredli Mening), da bi provalili lozinku i upali u kompjuterski sistem Pentagona, preuzeli i objavili tajne diplomatske depeše i vojne dosijee o ratovima u Iraku i Avganistanu. Prošle nedjelje je Ministarstvo pravde SAD proširilo otpužnicu protiv Asanža u kojoj se navodi da je bio u zavjeri s pripadnicima hakerske grupe i da je nstojao da regrutuje i druge hakere koji bi njegovom Vikiliksu dostavljali poverljive informacije. Asanž je uhapšen prošle godine kada je napustio zgradu Ambasade Ekvadora u Londonu, koja mu je pružala utočište da bi izbjegao da bude izručen Švedskoj zbog optužbi za silovanje i seksualni napad. On sada u londonskom zatvoru Belmarš čeka glavni pretres suđenja o izručenju, koji je trebalo da bude u maju, ali je zbog pandemije odložen za 7. septembar.

Preporučujemo za Vas