Traže da papa kazni one koji zataškavaju slučajeve zlostavljanja djece

Poljska je posljednja rimokatolička zemlja u nizu koja se suočila sa prikrivanjem svešteničkog seksualnog zlostavljanja od strane njihovih nadređenih

3150 pregleda 4 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: AP Photo
Papa Franjo, Foto: AP Photo

Vatikan je objavio da je Papa Franjo obaviješten o žalbi grupe poljskih katolika protiv biskupa koji i dalje zataškavaju slučajeve seksualnog zlostavljanja djece od strane sveštenika.

Grupa "EnoughHarm" apelovala je danas oglasom u rimskom dnevniku "Republika" na papu da "popravi njihovu crkvu" i "zacijeli rane žrtvama zlostavljanja".

"Nepostojanje odlučne reakcije crkvene hijerarhije na izvještaje o ponižavajućem ponašanju pojedinih biskupa razlog je za javni skandal i nanosi štetu crkvi", navodi se u oglasu.

Poljska je posljednja rimokatolička zemlja u nizu koja se suočila sa prikrivanjem svešteničkog seksualnog zlostavljanja od strane njihovih nadređenih.

Ovaj skandal teško pogađa Poljsku s obzirom na ogroman autoritet i uticaj koji crkva u toj zemlji ima u svim aspektima života.

Iz Vatikana poručuju da je papa obaviješten o žalbi i da "crkva mora da učini sve što je moguće da bi se primenjivale kanonske mjere, da se slučajevi zlostavljanja iznesu na vidjelo i da se krivci kazne".

Papa Franjo je prošle godine promijenio interni crkveni kanonski zakonon kako bi mogao da kazni biskupe koji prikrivaju nasilnike, nakon što je Vatikan godinama zatvarao oči pred lokalnim crkvenim čelnicima koji nisu uspijevali da se izbore sa problemom zlostavljanja.

Odredbe tog internog zakona sadrže detaljna upustva za istragu protiv biskupa kao i odredbe za zaštitu onih koji ih optužuju.

Za sada se zna samo da je, po novim odredbama zakona, pod istragom mala grupa biskupa.

Bonus video: